Одржан стручни скуп из области социјалне заштите

Унапређење вештина комуникације

Стручни скуп под називом „Унапређење вештина комуникације стручних радника у социјалној заштити“, одржан је у четвртак, 20. априла, у Градској управи Града Панчева. Учествовало је 25 стручних радника из установа социјалне заштите са подручја јужног Баната (Центри за социјални рад, домови, Дневни боравак „Невен”).

На скупу је било речи о могућностима успостављања комуникацијских мостова, предусловима успешне комуникације и радом са тзв. тешким људима. Такође, разговарало се и о конструктивном решавању конфликата и могућностима превазилажења професионалног стреса.

„Вештине комуникације нам помажу да лакше препознамо и контролишемо своје понашање, а то је посебно важно када знамо да су много чешће заступљени пасивни и агресивни начини комуникације“, истакла је Нада Кузмановић-Томушиловић, педагог у Центру за социјални рад „Солидарност“ Панчево и организаторка скупа.

Одржана едукација је део активности у склопу сталног професионалног усавршавања у циљу унапређења квалитета услуга које се пружају корисницима. Комора социјалне заштите из Београда, имајући у виду референце и компетенције предавача учешће на скупу бодује за лиценцу. Тиме стручни радници стичу услов за обнављање лиценце за рад у социјалној заштити, а у обавези су да то чине сваких шест година.

„Као организатор овог стручног скупа, морам нагласити важност сталног стручног усавршавања професионалаца у области социјалне заштите, јер то намећу и захтеви времена у коме живимо, али и сложеност радних задатака. Ми радимо са корисницима који су у некој невољи,кризи, са којима треба успоставити однос поверења и помоћи им да решавају најосетљивије проблеме везане за партнерски однос, децу, породицу”, исткала је Нада Кузмановић-Томушиловић.

Сви присутни су активно учествовали, показали заинтересованост за теме које су обрађене, јер то је оно што им је примењиво у свакодневном раду са корисницима.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress