Препоруке Покрајинског завода за социјалну заштиту граду Панчеву

Умрежавање установа, унапређење и увођење нових услуга социјалне заштите

Представнице Покрајинског завода за социјалну заштиту, локалне самоуправе и институција социјалне заштите, окупшили су се у петак, 2. фебрауар. у згради Градске управе Панчево како би представили резултате мониторинга услуга социјалне заштите у нашем граду.

Град Панчево већ трећу годину заредом као једина локална самоуправа финансира пројекат мониторинга и еваулације, који има за циљ да укаже на квалитет, али и на недостатке у оквиру социјалне заштите.

Пројекат спроводи Покрајински завод за социјалну заштиту и ове године мониторингом су биле обухваћене три установе и четири услуге: Дом „Срце” у Јабуци, Клубови за стара и одрасла лица и услуга „Помоћ у кући” Геронтолошког центра Панчево и Сигурна кућа.

Анђелија Ђоловић, саветница за социјалну заштиту Покрајинског завода за социјалну заштиту каже да је овогодишњи програм био усмерен на испуњеност препоруке које су дате претходне године, на проблеме током њиховог спровођења, на унапређење квалитета досадшњих услуга и успостављање нових.

„Ове године истиче градска стратегија и постоји потреба да се настави са исптитивањем потреба и даљим развојем услуга. Препорука је да се настави са мапирањем потреба за развој нових услуга, интерсекторска сарадња. Много се урадило, али увек постоји места да се даље ради. Најважније је да се ради операонализаицји стручних поступака, а то су процена потреба корисника и индивидуално планирање рада са корисником”, оценила је Анђелија Ђоловић.

Она је додала да је једна од препорука и умрежавање установа, ради смањења трошкова.

Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за подручје рада запошљавање и социјалне политике рекао је да је локална самоуправа има развијене услуге соцоијелне заштите и да је за ту намемну овогодишњим буџетом предвиђено 349 милиона динара, што је 6,74 одсто градског буџета.

Што се тиче увођења нових услуга на питање новинарке нашег портала о увођењу услуге геронтодомаћица у насељена места, што је  вишегодишњи проблем, Чучковић је рекао да за то сада нема новца, али да ће локална самоуправа настојати преко пројеката, или на неки други начин да омогући ту услугу мештанима насељених места.

„Ми смо на неки начин то решили путем доделе пакета помоћи који се редовно додељују по насељним местима”, закључио је Чучковић.

Конкурс за екстерни надзор услуга социјалне заштите биће расписан и ове године, а за ту намену из буџета издвојено је 600.000 динара.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress