У Туристичкој организацији Панчево

Умеће „Доловки“ везено на белом платну

Циљ пројекта је чување традиције на модеран начин,поручују жене из Удружења

Изложба Удружења жена „Доловке“ под називом „Вез – стари занат наших бака „Везене домаћице““ свечано је отворена у Туристичкој организацији Панчева. Изложба је део истоименог пројекта који је финансирао градски Секретаријат за привреду и економски развој.

„Нови производ је урамљена везена „мини домаћица“ која има употребну, декоративну и уметничку вредност. Леп је детаљ у нашим модерним кухињама, а са друге стране, представља сећање на традицију, баку и њену кухињу, везену домаћицу изнад шпорета са поруком – „Куварице мање збори, да ти ручак не загори““ – рекла је на отварању изложбе потпредседница Удружења „Доловке“ Драгана Марић.

На 27 комада платна, мотиве из свакодневног живота банатских домаћица са шаљивим порукама, четири месеца је везло више од 30 жена у Удружењу.

 „Ове године смо имали едукаторку из Зрењанина која има занатску продавницу и цертификат за вез и труковање. Желели смо да нам донесе мотиве из северног Баната, с обзиром на то да су наши мотиви из јужног Баната. На мини „домаћицама“ налазе се детаљи са веза великих „домаћица“. Сматрале смо да ће бити приступачније и да ће се боље пласирати на тржишту“ – каже Драгана Марић.

Изложба је уједно и увод у обележавање предстојећих јубијела Удружења, међу којима су 40 година од оснивања првог актива жена, 20 година од оснивања „Доловки“ као и 18. Доловачке штрудлијаде на јесен.

Отварању изложбе присуствовали су представници Градске управе и ТОП-а. Посетиоци изложбу могу погледати данас до 18 часова.

Dunja Stojković

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: