Примена Закона о становању и одржавању зграда

У току регистрација стамбених јединица у градском Секретаријату

Свака зграда ће имати свог управника, а сви станари ће морати да издвајају новац за одржавање објекта

Према новом Закону о становању и одржавању зграда који је ступио на снагу 1. јануара ове године, свака зграда ће имати свог управника, а сви станари ће морати да издвајају новац за одржавање објекта.

Уколико станари међусобно изаберу управника, тај посао неће бити плаћен. С друге стране, постојаће и могућност ангажовања професионалног управника и то по цени од 200 до 350 динара месечно по стану.

Крајем маја у Привредној комори Србије спроведена је обука за стицање лиценце за професионалне управнике зграда, за првих 110 полазника. ПКС је добила овлашћења да установљава и води регистар професионалних управника, организује полагање испита за професионалног управника, издаје и одузима лиценце, утврђује права. Предвиђено је 50 школских часова током седам дана, а цена обуке је 30.000 динара.

Физичко лице да би стекло квалификацију професионалног управника треба да има најмање средњу четворогодишњу школу, положен испит и лиценцу, као и да буде уписано у регистар који води ПКС, а у који се не може уписати осуђивано лице за кривично дело које га чини недостојним или неподобним за обављање послова професионалног управника.

Како смо сазнали у Регионалној привредној комори Панчево у нашем граду обука још није реализована због малог броја пријављених људи. Према речима Мирјане Штелер, координаторке центра у РПК Панчево, до сада се пријавило 20 особа, а да ми се реализовала обука потребно је бар 25 до 30. Уколико буде довољно заинтересованих, обука ће бити спроведена у Панчеву. У супротном, полазници ће слушати предавања и полагати испите у Београду.

Наша саговорница сматра да је увођење нових правила у зграде добар начин да се уведе ред у одржавање стамбених објеката.

„Станари ће бити одговорнији према простору у којем живе и надам се да ће закон заживети до краја године“, рекла је Мирјана Штелер.

У зградама у којима станари не могу да се сложе ко ће водити скупштину станара, моћи ће изаберу професионалног управника са списка Привредне коморе Србије, а уколико се не договоре око професионалног управника, локална самоуправа ће им на одређено време увести принудног управника зграде.

Према новом закону стамбена заједница се уписује у регистар стамбених заједница, има матични број, ПИБ и текући рачун. Регистрацију стамбених заједница врше јединице локалне самоуправе.

У нашем граду у току је тај процес, а упис се врши у Секретаријату за урбанизам, грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај. Плаћа се административна такса за регистрацију и наканда за услуге за евидениције. Досадашњи председници скупштине станара мораће да се пререгиструју у управнике.

Како нам је речено у Секретаријату до сада су издата три решења о упису у регистар стамбених заједница. Потребне обрасце за упис могуће је добити у Секретаријату, који се налази на шестом спрату Градске управе, од 7,30 до 15,30 сати или на писарници ГУ Панчево, од 8 до 15 сати.

Правилник о програму испита и начину полагања, као и условима за стицање и одузимање лиценце и садржини регистра професионалних управника примењује се од 6. маја ове године, а њиме се уређују: програм испита, теме и области и начин полагања, критеријуми за стицање и одузимање лиценце за обављање послова професионалног управника, као и садржина регистра професионалних управника, у складу са одредбама Закона.

Пословима професионалног управљања могу да се баве привредна друштва или предузетници (организатор професионалног управљања), ангажовањем лица које испуњава услове за професионалног управника.

Услуге професионалних управника ће бити доступне 24 сата и то седам дана у недељи, тако да ће станари увек моћи да пријаве било који квар у згради или проблем, на пример буке или ремећења кућог реда.

Сви који желе да се пријаве за обуку за професионалне управнике могу то учинити сваког радног дана од 10 до 15 сати у просторијама Регионалне привредне коморе Панчево, у Улици Змај Јовина 1а.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: