Без погодности и попуста за пензионере и пензионерке

У Панчеву још без сениор картица

Пензионерске картице, које мењају пензиони чек приликом куповине се издају у ПИО фонду

Пензионерске картице, које мењају пензиони чек приликом куповине где је то потребно, већ неколико месеци се издају у панчевачком ПИО фонду. Оне су бесплатне и могуће их је добити у року од једног дана. Сваког дана од 8 до 14 сати у ПИО фонду, на Тргу Мученичка 6а, предаје се захтев, а картица се подиже наредног дана од 13 до 15 сати. У тој установи кажу да тренутно нема великих гужви и захтева за издавање картица.

У априлу ове године у Панчеву је свечано подељено првих 60 пензионерских картица, и тада је Саша Павлов, градоначелник Панчева најавио да ће за пензионере бити проширен списак погодности приликом куповине.

Ипак, наши најстарији суграђани и суграђанке још немају ту могућност, а у локалној власти нису знали да нам кажу када ће бити уведене сениор картице. Миленко Чучковић, члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике рекао је за наш портал да се увођење картица може очекивати у Граду Панчеву када то буде случај и у осталим градовима сличне величине.

Увођење те погодности је у надлежности локалне самоуправе, а тренутно постоје у четири града: Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

У Београду на пример пензионери и пензионерке са сениор картицом остварују од 5 до 50 одсто попуста на преко 170 места и то на: здравствене услуге, оптичарске услуге, у апотекама, домовима за старе, у стоматолошким ординацијама, приликом куповине компјутерске опреме и беле технике, спортске опреме, затим у установама културе, у маркетима и прехранама, ресторанима, посластичарницама, продавницама мештовите робе, у банкама и осигуравајућим друштвима, фризерским радњама и салонима лепоте, а попусти се одобравају и у музејима, биоскопима, књижарама, бутицима и другим установама.

Према статистици ПИО фонда у Граду Панчеву у мају ове године било је 43.971 пензионера, а просечна пензија износила је 26.969 динара, што је мало изнад републичког просека који износи 25.006 динара.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress