Подаци Завода за јавног здравље Панчево

У Граду Панчеву током прошле године 141 ујед паса и мачака

Задњих деценија на подручју Јужнобанатског округа није забележен ниједан случај обољења од беснила код људи. Према подацима Завода за јавно здравље Панчево од 2010. до 2016. године на територији Јужнобанатског округа није било доказаног беснила ни код животиња, за разлику од  2009. године када је доказано беснило код осам животиња.

Антирабичне станице на територији Јужнобанатског округа  које врше антирабичну заштиту налазе се у Центру за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Панчево, на Инфективном одељењу Опште болнице Панчево и Инфективном одељењу Опште болнице Вршац.

У тим станицама на териотрији округа током 2016. години код 1.004 пацијената пружена је антирабична заштита.

Од 1004 озлеђена лица у 2016.години, 257  пријављено је у антирабичној станици Завода за јавно здравље Панчево (вакцинисаних 16), 378 инфективном одељењу ОБ Панчево (вакцинисаних 12) и 369 инфективном одељењу ОБ Вршац (вакцинисаних 14).

Од 257 озлеђених особа које су се током 2016. години јавиле у антирабичну станицу Завода 55 одсто су са територије Града Панчева (141). Петнаест пацијената је дало податак да је озлеђено од паса познатог власника, док је 100 пацијената према подацима озлеђено од паса непознатог власника. Због озледа од мачке познатог власника јавило се 12 пацијената док је 14 пацијената дало податак да је озлеђен од мачке непознатог власника

Од укупно 141 озлеђених особа које су се у 2016. години јавиле у антирабичну станицу Завода 52,48 одсто су са територије градског насеља Панчево (74), и то шест пацијената је дало податак да је озлеђено од паса познатог власника, 53 пацијената је дало податак да је озлеђено од паса непознатог власника. Због озледа од  мачке познатог власника јавило се четири пацијента док је 11 пацијената дало податак да је озлеђено од мачке непознатог власника.

Лекари Завода за јавно здравље саветују које мере треба предузети у случају уједа:

  • самопомоћ – рану добро опрати сапуном и испрати водом
  • јавити се у здравствену установу одмах
  • темељно чишћење ране под медицинским надзором
  • профилакса тетануса код изабраног доктора, увођење антибиотске терапије по потреби
  • процена ради вакцинације против беснила као и увођења антибактеријског лечења спроводи се у Антирабичним станицама (Завод за јавно здравље Панчево, ОБ Панчево – Инфективно одељење, ОБ Вршац -Инфективно одељење)
  • не ушивати и не затварати рану код уједа животиње која је оболела од беснила, осим ако је то неопходно.

Мере превенције подразумевају: вакцинацију против беснила која се спроводи код лица која су професионално угрожена инфекцијом вируса беснила (лабораторијски радници, ветеринарски хигијеничари, ветеринарски техничари, ветеринари, зоохигијеничари, шумари, ловочувари и препаратори, као и лица која професионално долазе у контакт са слепим мишевима), као и вакцинисање кућних љубимаца.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: