Обележавање Дечје недеље у Панчеву

Трка за срећније детињство, представе и хуманитарна манифестација

Дечја недеља се традиционално одржава у првој недељи октобра, у циљу скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце и младих у породици, друштву и локалној заједници, на њихова права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење свих својих потенцијала.

Програм активности Дечје недеље чини низ акцијa на републичком и локалном нивоу широм Републике Србије, уз пуну партиципацију деце и младих. Овогодишњи слоган Дечје недеље гласи: „ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО“ и посвећен је 30-годишњици Конвенције Уједињених нација о правима детета.

Ове године Секретаријат за јавне службе и социјална питања у граду Панчеву у сарадњи са Канцеларијом за младе, установама културе и установама образовања, као и организацијама које раде са децом и за децу, организовао је низ активности поводом Дечје недеље.

У граду Панчеву Дечја недеља је отворена „Трком за срећније детињствокоја је одржана 7. октобра, у Градском парку, на којој су учествовали најмлађи суграђани из вртића, као и основци од првог до четвртог разреда у организацији Црвеног крста Панчево и уз подршку Канцеларије за младе града Панчева. Укупно је учествовало 350 деце. Партиципација за учешће на трци била је играчка, школски прибор или слично, који су, након догађаја, прослеђени деци којима је неопходна. Циљ ове активности је скренути пажњу деци да својим поступцима могу помоћи својим вршњацима који се налазе у тешком материјалном стању.

Обележавање Дечје недеље наставља се данас, у уторак 8. октобра, испред зграде Градске управе града Панчева где се одржава манифестација „Чепом до осмеха”, коју ће органозовати истоимено удружење у сарадњу са Канцеларијом за младе и ПУ „Дечија радост”. Манифестација има хуманитарни и едукативни карактер, а деца ће кроз пригодне радионице имати прилику да дају допринос и пруже подршку појединцима и породицама особа са инвалидитетом, а уједно да уче о рециклажи. Средства прикупљена од пластичних чепова користиће се у хуманитарне сврхе, како би се особама са инвалидитетом омогућило лакше функционисање у свакодневном животу и образовању.

За крај Дечје недеље, у Културном центру Панчево, у суборту, 12. октобра, бити изведена балетска представа „Лабудово језерце”– “ART LONGA” из Београда.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: