Новинари о стању у медијима

Трибина Дозвола за мрак у „Купеу“

Независно друштво новинара Војводине и Грађанска акција Панчево организују трибину о одстрелу медија и медијских слобода у Србији под називом „Дозвола за мрак“, која ће бити одржана у четвртак, 28. септембра, у Кафе клубу „Купе“.

 

На трибини ће учествовати Светлана Цеца Лукић, уредница Пешчаника, Даница Вученић, новинарка, Зоран Секулић, директор и главни и одговорни уредник агенције Фонет и Недим Сејдиновић, председник НДНВ, док ће разговор модерирати Ненад Живковић, новинар.

Почетак је заказан за 20 сати.

„Гашење недељника Врањске, напади Вулиновог Покрета социјалиста на уредника портала КРИК Стевана Дојчиновића и друге новинаре – само су нови појавни облици дугогодишње операције убијања медијских слобода и медијског плурализма у Србији. Власт, бахато и неприкривено, има намеру да уништи сваки облик критичког мишљења, и у ту сврху ангажује целокупну државну инфраструктуру. Злоупотребљавајући институције, власт успоставља ауторитарни и висококриминализовани систем у којем је свака алтернатива забрањена и у којем се не поштују закони и процедуре већ искључиво сила и насиље. Србија је друштво у којем укинут простор за јавну полемику, или је она у потпуности обесмишљена, друштво у којем не постоји дијалог, већ само и једино монолог“, наводе организатори.

Медији и новинари који професионално обављају свој посао, држећи до тога да је новинарство један од најзначајнијих контролних механизама у друштву, који је коректив политичким и друштвеним девијацијама – налазе се под снажним, сваковрсним притисцима, и ускоро ћемо вероватно бити сведоци гашења и других медија који нису део корумпиране пирамиде власти и моћи, а којих има веома мало. Није искључено да ће опстати само разни облици Информера и Пинка, који ће величати „мудрог вођу“ и бесомучно нападати његове домаће и стране „непријатеље“, каже се у саопштењу.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: