Нема напретка у слободи изражавања

Светски дан слободе медија, 3. мај: погоршани услови за рад новинара и медијских радника

Светски дан слободе медија, 3. мај, свет ове одине дочекује уз општи тренд опадања медијских слобода и погоршавања услова за рад новинара и других медијских професионалаца, док се на Балкану бележи озбиљан пад слободе медија.

Удружење новинара Србије (УНС) је поводом Светског дана слободе медија упутило проглас у којем захтева да власт успостави „истински дијалог“ с медијском заједницом у циљу завршетка медијске стратегије.

УНС захтева и да се помогне финансирање медија, пре свега локалних, као и да се на суд изведу убице новинара Милана Пантића и Даде Вујасиновић, тражечи и да се Специјално тужилаштво позабави случајевима више од 40 медијских радника из Србије убијених током ратова у бившој Југославији, бомбардовања 1999. и на Косову измедју 1998. и 2005. године.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) ће сутра, у четвртак, у Медија центру у Београду одржати заједничку конференцију са синдикатом Независност, а 8. маја ће доделити награду за истраживачко новинарство.

Независно НУНС и Грански синдикат културе, уметности и медија „Независност“ су све медије, новинаре и новинарке позвали да  на Светски дан слободе медија, искључе тон, замраче екране и ћутањем се од 11.55 до 12.00 придруже симболичној међународној акцији „Пет минута громогласне тишине“ да би власти и јавност још једном упозорили на, како су указали, катастрофалан положај новинарске професије, медија и медијских радника у Србији.

На овогодишњој ранг листи слободе медија организације Репортери без граница (РСФ), Србија се налази на 76. месту, што је пад од 10 места у односу на прошлу годину. Словенија се налази на 32. месту, БиХ на 62, Хрватска на 69, док Црна Гора заузима 103. место.

Србија је тако поново забележила пад, будући да је назадовала и на прошлогодишњој листи, с 59. на 66. место.

У пратећем извештају РСФ, наводи се да је Србија под влашћу председника Александра Вучића постала небезбедно место за новинаре, да се напади на новинаре не истражују, а да власти воде кампању блаћења против истраживачких новинара.

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) је анализом медијских садржаја дошао до закључка да је власт, а пре свега Вучић, непропорционално много заступљена у медијима, а констатује и да се о власти веома мало говори критички.

И Европска комисија је у извештају о напретку Западног Балкана у евроинтеграцијама оценила да у Србији у претходних годину дана није забележен напредак слободе изражавања.

Европски парламент је у извештају навео да је слобода медија на Западном Балкану незадовољавајућа и да, апсурдно, опада паралелно с приближавањем региона ЕУ.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је поводом Светског дана слободе медија да је она суштинска за „мир, правду и људска права за све“.

„Новинари и медији осветљавају локалне и глобалне изазове и причају приче које се морају испричати. Њихове услуге јавности су непроцењиве. (…) На Светски дан слободе медија 2018. године позивам владе да ојачају слободу медија и заштите новинаре“, написао је Гутереш у поруци.

По његови речима, закони који штите независност новинарства и слободу изражавања морају бити усвајани и примењивани, а злочини против новинара судски гоњени.

Промовисање слободе медија значи залагање за наше право на истину“, рекао је генерални секретар УН.

УНЕСКО ће поводом Светског дана слободе медија у Акри, у Гани, одржати конференцију с темом „Контрола власти: Медији, правосудје и владавина права“.

Светски дан слободе медија обележава се од 3. маја 1993. године, када га је установила Генерална скупштина УН.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress