Све више уједа напуштених паса у Панчеву

Град Панчево је у претходној години решио 170 случајева у којима су грађани захтевали одштету због уједа напуштених паса или мачака. Са друге стране, о напуштеним животињама у граду и околини брине служба Зоохигијене, која је прошле године ухватила више од 700 напуштених паса, међу којима су били и власнички пси. Иако свако има своју надлежност, Град и Зоохигијена заједнички покушавају да утичу на овај проблем.

Од 2012. до 2016. године, према подацима Зоохигијене, број пријављених уједа је у порасту. У првом тромесечју ове године, пријављено је 37 уједа напуштених паса и један ујед мачке. Пре три године, било је пријављено 95 случајева, а 2013. године 68 пријава.

Зоохигијена већ шест година спроводи програм микрочиповања, стерилизације и вакцинисања напуштених паса, међутим њихов број на улицама се не смањује. Већи број напуштених паса – већа је и вероватноћа да ће напада бити.

„Суштина је у одговорном власништу. Власник мора да животињу микрочипује, вакцинише и стерилише,  а не да нон-стоп избацује штенце на улицу где ће се размножавати“, наводи Аница Косара, руководилац службе Зоохигијене. Она додаје да су капацитети ове службе недовољни да се збрину сви напуштени пси од којих многи, микрочиповани, вакцинисани и стерилисани, буду враћени на улицу .

Градска одлука о поступку и начину решавања захтева за накнаду штете услед уједа напуштених паса или мачака донета је 2014. године. Одлуком је утврђено да се оштећено лице обраћа писменом пријавом служби Зоохигијене, као и МУП-у, најкасније у року од 24 сата од уједа.

Оштећено лице може поднети захтев за накнаду штете градској Комисији за утврђивање основаности и висине накнаде штете услед уједа напуштених паса и мачака коју чине три лекара, ветеринар и правник, у року од 15 дана од дана догађаја.

„Задатак Комисије је да на основу документације која се прилаже уз пријаву, процени тежину повреде и интензитет и дужину трајања бола и страха“, каже др Милан Трифуновић који је на челу Комисије.

Он истиче да је у већини случајева реч о лакшим телесним повредама за које следује исплата од 20.000 до 25.000 динара, као и да до сада није било случајева тешких повреда за шта је Одлуком предвиђена накнада од 50.000 динара.

Највећи део пријава решава се вансудским поравнањем, када Град исплаћује оштећеног у року од месец дана. Oдређени број грађана одлучује се за тужбу судским путем, па решавање тих случајева потраје више од годину дана, наводи др Трифуновић.

 

 

 

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: