Старији од 65 година најугроженији у саобраћају

Чланови Клуба за старија и одрасла лица у Панчеву слушали су предавање о безбедности особа старијих од 65 година у саобраћају. О превенцији, могућим опасностима на путу и правилном понашању учесника у саобраћају, у просторијама Клуба, говорили су представници Републичке Агенције за безбедност саобраћаја, Комитета за безбедност саобраћаја Града Панчева и Агенције за саобраћај Градске управе.

Статистика показује да је ова категорија становништа у саобраћају најугроженија, а едукацијама је могуће скренути им пажњу на грешке које праве као учесници у саобраћају.

–Сваки четврти погинули у саобраћајним несрећама је старији од 65, а  сваки други погинули пешак је старији од 65 година. Едукација је усмерена на грешке старијих грађана и утицања на њихову свест да им је слабији вид, рефлекси, концентрација као и да често нису видљиви у саобраћају јер се крећу ван пешачког прелаза – навео је Бранко Стаматовић из Републичке Агенције за саобраћај и додао да кампања осим едукације старијих особа садржи и два спота који се емитују на телевизијама са националном фреквенцијом.

Он је рекао да је у Панчеву од 2011. до 2015. године страдало 11 старијих људи, а 123 особе су повређене у саобраћајним незгодама.

На територији Града Панчева петину погинулих и повређених лица чине особе старије од 65 година, рекао је Срђан Половина из Агенције за саобраћај Града Панчева.

Агенција за безбедност саобраћаја је у претходна три месеца одржала оваква предавања у десет полицијских управа, а последње предавање одржано је управо у Панчеву.

 

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: