Годишњи извештај међународне организације Репортери без граница

Србија погоршала место на ранг листи слободе медија

Србија је погоршала позицију на ранг листи земаља о слободи медија међународне организација Репортери без граница (Reporters sans frontieres  –  RSF) за 2016. годину и са 59. пала на 66. место, а у региону је испред Хрватска која је 74. али је за једно место иза БиХ, док је Словенија 37.

Србија је ове године пала за седам места и одузето јој је 0,45 бодова у односу на претходну годину, с укупном оценом 28,05.

РСФ је у образложењу навела да је слобода медија у Србији од 2014. у опадању.

„Од доласка на власти у мају 2014. године Александра Вучића, бившег министра за информисање Слободана Милошевића, ниво слободе медија опада. Притисци на медије су финансијске и уредничке природе. Мете напада у јавности су медији који највише критикују власти, као што су истраживачке мреже БИРН и ЦИНС, двевни лист Данас и недељник Време „, наводи се у данас објављеном извештају у одељку о Србији.

РСФ је додао да су у Србији усвојена три закона о слободи информисања у складу с европским стандардима, али никада нису ступили на снагу“.

Подаци за Србију су укључени од 2007. у тај списак. Србија је најслабије била позиционирана 2010. када је била на 85. месту.

Опширније на линку.

Бета

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: