Према извештају Репортера без граница за 2018. годину

Србија пала за десет места на листи медијских слобода

Србија је пала за десет места на листи медијских слобода коју је објавила организација Репортери без граница у свом новом извештају.

Србија је сада на 76. месту од укупно 180 испитаних земаља према извештају за 2018. годину. У извештају за прошлу годину била је на 66. месту.

То је, уз Малту, Чешку и Словачку, највећи пад у Европи, а самим тим и на целокупној листи.

„Под председником Александром Вучићем Србија је постала земља где је небезбедно бити новинар, што је јасно према алармантном броју напада на новинаре који нису истражени, решени или кажњени и агресивној кампањи блаћена коју воде провладини медији против истраживачких новинара”, наводи се у делу извештаја о Србији.

„Србија жели да се придружи Европској унији, али за сада не успева да испуни стандарде Европске уније за слободу медија, што је јасно по искуству новинара који раде на терену”, наводи се у сажетку извештаја.

Како се наводи, неки храбри новинари и даље покривају опасне теме као што су криминал и корупција, али њихови извештаји су често објављивани преко онлајн медија са ограниченим приступом.

Дослух између политичара и медија, висок ниво концентрације власништва и недостатак плурализма у штампаним и радио телевизијским медијима, како се наводи, такође представљају разлог за забринутост.

Од земаља региона испред Србије су БиХ (62), Хрватска (69) и Албанија (75), а иза Косово (78), Црна Гора (103) и Македонија (109).

Осим Србије све земље су напредовале у односу на прошлу годину – Албанија је напредовала за једно место, БиХ за три, Хрватска за пет, Косово за четири, Македонија за два, Црна Гора за три и Словенија за пет места.

У извештају се наводи да се у Европи, региону где је слобода медија најсигурнија, највише погоршао регионални индикатор ове године. Четири од овогодишњих највиших падова на индексу земаља су земље ЕУ.

Опширније на линку.

Оставите коментар

PANpress
%d bloggers like this: