Јавна површина више неће моћи да се користи бесплатно

Спортски терен одузет од грађана и дат на коришћење приватнику из Београда

Објекат који ниче на Спортском центру ,,Младост“ служиће као балон сала, приватном одбојкашком удружењу ,,Црно беле 011″ из Београда, чији је заступник Жељко Танасковић, некадашњи одбојкашки репрезентативац, сазнали су и објавили представници панчевачких удружења ,,Зелени мост“ и ,,Панчево није рупа“.

Они су још крајем прошле године након што су их грађани обавестили да се нешто гради на Спортском терену, упутили питања ЈКП ,,Младост“ о каквим радовима је реч, али је руководство, како кажу предстваници удружења ,,Зелени мост“, покушало да их увери да је у питању редовно одржавања терена.

Да је истина далеко, показало се у априлу ове године, када су их грађани поново обавестили да су у току озбиљни грађевински радови, након чега су удружења упутила пријаву Инспекцији, из које су добили одговор да се гради балон сала.

У београдским медијима је пласирана прича да објекат гради ОК ,,Партизан“, што су представници поменутих панчевачких удружења одлучили да провере тако што су се обратили Градској управи Панчево и ЈКП ,,Младост“ захтевом за приступ информацијама од јавног значаја, а одговор су добили тек након реакције Повереника. Уговор који су добили показао је да је документ склопљен између Спортског одбојкашког удружења ,,Црно беле 011″ и Града Панчева и ЈКП ,,Младост“.

,,Све ово не би само по себи било проблем да се не гради на јавној површини, тачније рукометном терену у оквиру СРЦ ‘Младост’ који су до започињања радова грађани Панчева могли бесплатно да користе. Свесни смо да је овај Спортско-рекреативни центар направљен уз помоћ грађана и то самодоприносима, те је одузимање терена на овај начин још тужније“, каже за Панпрес Теодора Марковић, из удружења ,,Зелени мост“.

И дрво је страдало током подизања објекта

Она је објаснила да ће се коришћење балон сале наплаћивати у износу од 10 одсто просечне зараде на нивоу Републике Србије и то за млађе од 14 година, те ако се узме просек зараде, објављен на сајту Републичког Статистичког Завода, то је чланарина од 6.500 динара, или ако се узме медијални просек око 5.000 динара или бруто просек који је чак скоро 9.000 динара.

Теодора Марковић скреће пажњу и на потнцијални сукоб интереса:

,,Забрињавајућа је чињеница да представници градске власти нису посумњалу у могућност сукоба интереса јер иза ОК ‘Партизан’ и ‘Црно беле 011’ стоји иста особа – Жељко Танасковић. Посебно је интересантно да је цео посао покренут Писмом о намерама, упућеним Граду путем имејла и позивом на Писма подршке од стране Олимпијског Комитета Србије и Одбојкашког Савеза Србије, који су упућени ОК ‘Партизан’, а не удружењу ‘Црно беле 011′“.

Марковић каже да удружења настављају да се баве овом темом и чекају нове одговоре од градских власти.

,,Не противимо се улагању у спорт, али исти се не сме спроводити на уштрб грађана и бесплатних спортских површина, којих је већ ионако мало“, закључује она.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress