Скулптура „Удовице" до даљег испред Градске управе

Споменик Книћанину није приоритет градске власти

Споменик војводи Стевану Петровићу – Книћанину чије је постављање планирано за 15. фебруар 2016. године, неће заменити скулптуру „Удовице“ испред Градске управе Панчево ни ове године. Како смо сазнали од Немање Ротара, председника Комисије за подизање споменика и одређивање назива улица и тргова и члана Градског већа задуженог за културу, подизање споменика није на листи приоритета градске власти.

„Новац је обезбеђен прошле године за израду и постављање споменика. Међутим, та средства су преусмерена на отклањање последица од временске непогоде која је крајем јуна погодила Панчево и околину“, рекао је Немања Ротар.

Ипак, он је додао да се од идеје није одустало, те да ће она бити реализована.

Градоначелник Панчева Саша Павлов покренуо је у октобру 2015. године иницијативу да се са платоа испред зграде Градске управе града Панчево уклони скулптура „Удовице” и да се на то место постави споменик војводи Стевану Петровићу Книћанину. У ту сврху из градског буџета издвојено је 2,5 милиона динара. Ова одлука изазвала је бурну реакцију јавности, па је пет удружења грађана из Панчева потписало апел да се скулптура „Удовице“ не уклања. Они су оценили да споменик Стевану Петровићу Книћанину не би осликавао вредности мултикултуралности и вишевековног суживота припадника различитих етничких и верских заједница, на које су грађани Панчева толико поносни.

Стевану Петровићу Книћанину рођен је у Книћу 1807. године. За време владавине Милоша Обреновића био је начелник Јасеничког среза и Смедеревског округа. Пошто је подржавао уставобранитеље, био је прогнан из Србије у Војводство Србије и тамо био командант српских добровољаца за време мађарске револуције 1848–1849. године. Истакао се у биткама код Панчева и Вршца. Титулу војводе добио је од кнеза Александра Карађорђевића 1849. године по повратку у Србију. Село Книћанин у Војводини је добило име по њему.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: