Кроз пројекат „Активни почетак“

Социјализација деце са сметњама у развоју

Дипломатска делегација аустралијске амбасаде, која је финансијски подржала програм, обишла је удружење „На пола пута“ и упознала се са пројектним активностима

Око двадесетпеторо деце са сметњама у развоју и са менталним потешкоћама, укључено је активности организоване у оквиру пројекта „Активни почетак“, који спроводи удружење „На пола пута“.

Програм који траје током целе ове године, финансијски је подржала Аустралијска амбасада, а њихова дипломатска делегација обишла је у уторак, 10. октобра, удружење „На пола пута“ и упознала се са пројектним активностима.

Гости су напре посетили седиште удружења, а затим су се упутили у играоницу „Острво са благом“, где се одржавају музичке радионице у оквиру пројекта.

Глен Морисонзаменик аустралијске амбасадорке истакао је да за аустралијски народ људска права веома важна и да кроз овакаве и сличне донације раде на интеграцији људи у друштво.

У оквиру пројекта организју се музичке, спортске радионице и индивидуални дефектолошки рад са децом, што представља кључну активност. У све програме укључени су и родитељи.

„Приметили смо да у граду недостаје подршка родитељима који имају децу са сметњама у развоју, и на овај начин смо желели и њих да укључимо. У оквиру родитељског клуба они имају могућност да разговарају међу собом, да размењују искуства, уз подршку наших сарадника“, истакла је Марина Куриљ, координаторка у удружењу „На пола пута“.

Мајка осмогодишње девојчице са аутизмом, Емилија Ђорђевићкоја долази на радионице, каже да је веома задовољна различитим активностима, посебно што за децу са таком врстом сметњи у граду не постоје организована дружења.

„Моје дете јако воли музику и јако јој значи што долази овде. Наша деца немају много могућности да се социјализују, а ово је такав вид подршке“, прича наша саговорница.

Третмани попут наведеих су у најранијем узрасту веома значајни јер пуно тога може да се постигне и да се побољша. Како наводи Биљана Милошевић, дефектолог – логопед и сарадница удружење „На пола пута“ радионице су усмерене на стимулацију сазнајних, језичких вештина, као и на развој комуникације.

„Учешћем у музичким и спортским радионицама циља се на осећај и доживљај свог тела, покрета тела, доживљај простора и других људи и објеката у том простору, на извођење различитих звукова и ритмова ради обогаћивања доживљаја себе и света око себе и буђења жеље за комуникацијом“, наводи она.

Према речима Марине Куриљ, радионице ће и након завршетка пројекта бити настављене, а постоји и могућност наставка сарадње са аустралијским донаторима.

 

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: