Светски дан Црвеног крста, 8. мај

Слави се храброст и достигнућа волонтера, волонтерки и запослених

Данас се обележава Светски дан покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, 8. маја, када је рођен Анри Динан, оснивач покрета.

Међународни комитет Црвеног крста је основан 1863 године, чиме је започео свој пут кроз време, највећи међународни хуманитарни покрет који се ширио, растао и сазревао до данашњег дана.

Црвени крст Србије је основан међу првим друштвима у свету, тринаест година касније, а Црвени крст Панчево основан је 1881. године.

На Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, слави се храброст и достигнућа волонтера, волонтерки  и запослених. Од момента појаве КОВИД-19 друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца су се укључивала у активности у својим земљама како би пружили информације и помогли најрањивијим групама.

Са више од 3.6 милиона потврђених случајева, стотине хиљада волонтера, волонтерки  и запослених у националним друштвима Црвеног крста и Црвеног полумесеца су се укључили како би били подршка локалним заједницама. Такође, десетине хиљада људи су се прикључили као нови волонтери и волонтерке.

Црвени крст Панчево је од почетка проглашења ванредног стања ангажован од стране Градског штаба за ванредне ситуације на пружању помоћи суграђанкама и суграђанима старијим од 65 година у набавци хране и лекова, приликом подизања пензија и у осталим многобројним и различитим потребама. Помоћ се огледала и у подели 500 пакета хране и хигијене хуманитарне помоћи пристигле из Дирекције за робне резерве, а одлуком Владе АП Војводине и на иницијативу Црвеног крста Војводине. Помоћ је била намењена лицима која су се нашла у социјалној потреби изазваној пандемијом Корона вируса.

Сви волонтери и волонтерке и професионално запослени су поштовали велике мере опреза и нико није оболео од Ковид 19. А такође су чували и здравље оних о којима су се пожртвовано бринули.

Без обзира ко си и где се налазиш ми одговарамо на свачији позив за помоћ“ је слоган овгодишњег Светског дана нашег Покрета који на најбољи начин одсликава карактер посла који обављамо од почетка кризе.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress