Бившем поверенику Родољубу Шабићу мандат је истекао 22. децембра

Скупштина још није покренула поступак избора новог повереника

Скупштина Србије одговорила је на захтев Комитета правника за људска права (ЈУКОМ) у вези са избором новог повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и навела да Одбор за културу и информисање није покренуо поступак избора на ту функцију, као и да нису примили ниједан предлог кандидата за избор повереника.

У саопштењу, које су потписали Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), ЈУКОМ, Транспарентност Србија, Партнери за демократске промене Србија, SHARE фондација, Београдски центар за безбедносну политику, Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) и Фондација за отворено друштво Србија, подсећа се да је бившем поверенику Родољубу Шабићу мандат истекао 22. децембра. Упозорава се да су претходна искуства са кашњењем избора руководилаца државних органа, посебно независних институција, имала „штетне последице на њихов рад, а последично и на права грађана и јавни интерес које би ове институције требало да штите”.

„Због тога организације, потписнице овог саопштења, још једном позивају надлежни одбор да што пре почне поступак избора новог повереника”, наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је 70 организација цивилног друштва, медија, представника пословне, стручне и научне заједнице у новембру упутило јавни захтев надлежном одбору да хитно покрене транспарентан и компетитивни процес избора новог повереника. Након што је Одбор за културу и информисање одбио да разматра иницијативу за покретање поступка за избор повереника, група невладиних организација јавно је понудила предлог разрађених критеријума за избор кандидата.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: