Признање „Освајање слободе" новинарки недељника „Време"

Скроза: Слобода се данас мора освајати сваког дана изнова

Награду је уручила прошлогодишња добитница награде и председница жирија Панчевка Љиљана Спасић

Новинарки недељника „Време“ Тамари Скроза синоћ је у Културном центру „Рекс“ у Београду уручена награда „Освајање слободе“ коју додељује Фонд „Маја Маршићевић Тасић“.

По добијању награде Скроза је рекла да се слобода данас у Србији мора освајати на сваком плану и свакога дана изнова.

Она је рекла да је поражавајуће што данас нестају слободни медији, што новинари морају да штрајкују глађу ради одбране својих основних права, што свако ко вреди завршава облаћен на насловним странама таблоида, и што су лоповлук, безобразлук и примитивизам постали део друштвене климе.

„Сваки лични избор који иоле одскаче од традиционалног, осуђен је на осуде, на муку и на борбу. Сваки политички и јавни, подразумева разапињање на крст, блаћење, моћне или мање моћне непријатеље. Ускраћено нам је право на нормално лечење, на нормално образовање, па и на нормално кретање градом раскопаним само и искључиво из политичких разлога без икакве емпатије према ‘обичном’ човеку“, рекла је Скроза.

Она је додала, да можда ништа од тога не би било толико страшно, да „ми нисмо толико уморни и потрошени, задихани од вишедеценијског маратона и борбе која често изгледа бесмислена“.

Ипак, како је навела, мисли да добитнице те награде која је вечерас додељена 17 пут, нису тотално поражене, и да „распад, јад и трулеж који виде око себе није знак да су биле неуспешне“.

„Против неких околности једноставно није могло, иако су многе жене, а листом све добитнице ове награде учиниле највише што је било могуће. А то, само по себи, није пораз. Јер и борба се рачуна. Нисмо поражене и зато што се још увек боримо, што мрдамо, што се не дамо, и што је дело оних које нажалост више нису медју нама и даље живо и значајно. Уосталом, и ова награда се дичи тим трајним глаголом освајањем, нечим што траје и што не може тек тако да се заврши“, истакла је Скроза. 

Награда „Освајање слободе“ додељује се сваке године 24. септембра на дан изборне победе над Милошевићем 2000. године. Фонд „Маја Маршићевић Тасић“ основан је 2001. године са идејом да очува успомену на жену која је освајала слободу и да промовише напоре свих жена које то чине и данас.

Награду коју чине скулптура вајара Мрђана Бајића и плакета, Скрози је у име жирија уручила прошлогодишња добитница награде и председница жирија Панчевка Љиљана Спасић.

Овогодишњи жири чиниле су све досадашње добитнице награде: Љиљана Спасић, Даница Вученић, Даница Поповић, Бранкица Станковић, Дубравка Стојановић, Аида Ћоровић, Србијанка Турајлић, Мирјана Карановић, Лила Радоњић, Хедвиг Морваи-Хорвáтх, Борка Павићевић, Ружица Дјиндјић, Биљана Србљановић, Горанка Матић и Оља Бећковић.

Награда се иначе додељује жени која се својим деловањем залаже за афирмацију принципа људских права, правне државе, демократије и толеранције у друштву, а симболично се уручује 24. септембра, на дан избора 2000. године, након којих је пао режим Слободана Милошевића.

Тамара Скроза бави се новинарством и медијима двадесет година, а углавном је фокусирана на теме у вези с медијима, политиком и друштвеним феноменима.

Она је и добитница награде „Југ Гризељ“ за 2015. годину и награде „Личност године 2016″  за допринос у медијима, мисије ОЕБС у Србији.

Награду „Освајање слободе“ додељује фонд „Маја Маршићевић Тасић“ који је основан 2001. године у спомен на Мају Маршићевић-Тасић која је, као новинар, објавила више од 300 чланака, а, као чланица Грађанског савеза Србије, била директор кампање „Србија је наша земља“.

Маја Маршићевић Тасић је била и посланик у Скупштини Србије после петооктобарских промена и шефица кабинета министра спољних послова Горана Свилановића. Погинула је у саобраћајној несрећи марта 2001. године.

Бета

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: