Процес озакоњења у Србији

Скоро 35.000 нелегалних објеката у Граду Панчеву

Цена таксе легализације стамбеног, односно породичног објекта је 5.000 динара

Процес озакоњења покренут је у Србији 16. јануара, а од недавно се на сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре налази База свих незаконито изграђених објеката у Србији.

Према тим подацима у Граду Панчеву пописано је укупно 34.955 незаконито изграђених објеката, од тога помоћних 18.731, стамбених 15.698, пословних 526, и осталих 95.

Следећи корак је како је рекла помоћник министра грађевинарства Даринка Ђуран, а преноси Бета, доношење решења грађевинских инспектора, што је предуслов да би један објекат ушао у процес озакоњења, а циљ је да се у наредне три године заврши читав процес озакоњења.

„Цена таксе легализације стамбеног, односно породичног објекта је 5.000 динара, а према пројекцијама, држава би на основу такси требало да приходује око 26 милијарди динара“, истакла је Ђуран.

Градови у којима се налази највећи број нелегализованих стамбених и породичних објеката, скоро милион од укупно 2.044,932 су Крагујевац, Краљево, Шабац, Чачак и Лесковац.

Наредни корак Министарства грађевинарства биће да да унесу и катастарске парцеле за сваки појединачни објекат, у базу како би на неки начин пружили грађанима сигурност да ће се њихов објекат коначно озаконити и добити реалну тржишну цену“.

Бета, Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: