НИС опремио кабинет у Електротехничкој школи „Никола Тесла“ Панчево

Симулација услова у правом радном окружењу

Електротехничка школа „Никола Тесла“ у Панчеву добила је савременo опремљен кабинет за одржавање наставе из аутоматике, чије је уређење подржала компанија НИС у оквиру свог корпоративног програма „Енергија знања“, а на основу Меморандума о сарадњи који су НИС и Електротехничка школа потписали у децембру 2017. године. Реализацијом овог Меморандума обезбеђени су се услови за прилагођавање школског програма и школовање кадрова за пословне потребе Рафинерије нафте у Панчеву.

Кабинет су у петак, 22. марта, званично отворили Никола Ћурчин,  директор Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Панчеву, Владимир Гагић, директор Блока Прерада компаније НИС, гости и пријатељи школе и Снежана Лакићевић, саветница ЗГД и руководитељка програма „Енергија знања“.

Никола Ћурчин, фото: НИС

Иако су били најављени представници локалне самоуправе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, се нису појавили на догађају.

НИС је кроз свој програм „Енергија знања“ подржао опремање кабинета за аутоматику у износу од милион динара, у циљу побољшања услова за одвијање наставе у овој образовној установи. Кабинет за аутоматику опремљен је са 12 рачунара, пројектором и дидактичким средством FESTO Edu kit, који је намењен реализацији вежби из система аутоматског управљања, као и других вежби које за циљ имају мерење протока, притиска и температуре флуида. Овим дидактичким средством симулирају се услови у правом радном окружењу и доживљавају реални услови процесне индустрије.

Такође, у сарадњи са НИС-ом, у консултацији са инжењерима Рафинерије нафте „Панчево“, у Електротехничкој школи је допуњен и прилагођен наставни програм на образовном смеру „Електротехничар процесног управљања“, у циљу побољшања услова за школовање кадрова за потребе Рафинерије нафте у Панчеву. Прилагођавањем наставног програма и опремањем простора за рад, створене су околности за школовање кадрова за потребе Рафинерије и дат је допринос реализацији дуалног образовања.

Компанија НИС је у претходном периоду донирала средства од којих су опремљени кабинети у још две панчевачке средње стручне школе: у Техничкој школи „23. мај“ опремљене су паметна учионица и еколошка лабораторија, а у Машинској школи „Панчево“ уређен је кабинет за мехатронику.

Владимир Гагић, фото: НИС

Владимир Гагић, директор Блока Прерада компаније НИС, истакао је да Рафинерија нафте у Панчеву користи најсавременија средства када је у питању аутоматизација у рафинеријској преради, као и да је права вредност да ученици  могу да виде како то у стварности изгледа.

 „Рафинерија нафте Панчево се развија у континуитету, пролазимо пут једне убрзане модернизације. У 2012. години пројекат МHC-а нас је ставио у раван са рафинеријама у окружењу, али ми нисмо ту стали. Много пројеката је реализовано у међувремену и сада радимо на пројекту „Дубока прерада“, који ће нас ставити испред многих рафинерија у Источној Европи, а верујем и у Западној Европи. Оно што је битно за нас је да поред нове опреме и процеса које уводимо, имамо и кадар који може да ради са том опремом и из тог разлога имамо промене образовних профила, како бисмо их прилагодили нашим потребама“, додао је Гагић.

Он је додао да компанија има потребу за новим, младим кадром,. Навео је да је за пројекат  „Дубока прерада“ ангажовано 60 младих специјалиста, и да перспектива за запослење младих људи свакако постоји.

Никола Ћурчин,  директор Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Панчеву указао је на важност Рафинерије нафте у Панчеву у индустријском смислу, на могућност да ученици могу да обаве праксу у Рафинерији и на значај модификације образовних профила.

„Оно што је већ резултат сарадње је повећање интересовања управо за смер процесног управљања, што се осетило ове године на упису. На основу квалитета ђака који долазе, имаћемо квалитетније техничаре и касније инжењере. Донација која је данас стигла је једно дидактичко средство које ће побољшати наставу. Ово средство је везано за процесну индустрију и осим базичног знања, омогућава и контролу, програмирање и симулацију онога што се види у неким контролним собама, реалних процеса. Младима је битно да знају да постоји перспектива“, изјавио је Ћурчин.

Кроз свој корпоративни програм „Енергија знања“, компанија НИС већ седму годину сарађује са образовним и научним институцијама у Србији и иностранству, у циљу доприноса науци и образовању, као и прилагођавања студијских програма потребама тржишта. Ради побољшања услова за рад ученика и студената, компанија НИС је у оквиру програма „Енергија знања“ до сада опремила преко 50 учионица и лабораторија у школама и на факултетима у Србији. За свој допринос развоју образовања, НИС је прва компанија добитник престижне „Светосавске награде“, коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

НИС, Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: