Старе панчевачке капије на фотографијама

Симболи добродошлице и једног времена

Сликари Нада Девић и Милан Јакшић направили су збирку од чак 350 капија

Уметничком оку лепота не може измаћи. Тако су сликари и супружици Нада Девић и Милан Јакшић, иначе бивши директор Историјског архива у Панчеву, оком камере забележили старе капије у граду, које често не примећујемо.

Идеја је настала спонатано, те 1999. године, за време бомбардовања, када су свакодневно на путу до свог атељеа, који су преуређивали, почели да уочавају старе капије на панчевачким кућама, а онда и да их фотографишу.

 

Фото: Милан Јакшић/Нада Девић

Већина њих је забележена аналогним фото апаратом, па су слике морале да се развијају, а касније су документована уз помоћ нових, дигиталних технологија.

Резултат вишегодишњих шетњи јесте збирка од чак 350 капија.

Све оне биле су доступне знатижељним погледима на сајту Историјског архива, који је након одласка Милана Јакшића у пензију, нажалост промењен, те се капије више не могу наћи на том месту.

Фото: Милан Јакшић/Нада Девић

Милан Јакшић их је објавио на свом фејсбук профилу, што је изазвало мноштво реакција грађана и грађанки. Интересантне су биле и Међунардном архивском друштву, са седништем у Словенији, али и организацији Уједињених нација УНЕСКО, који су их такође поставили на свој сајт.

За наше саговорнике капије су симбол дородошлице и добродушности. Капије на фотографијама саграђене су, кажу, крајем 19. и почетком 20. века, у стилу сецесионизма и класицизма.  

Миланова и Надина жеља је да фотографије панчевачких капија сачувају од заборава и учине доступним широј јавности, а послужиле су им и као инспирација за своје графике.

Фото: Милан Јакшић/Нада Девић

Уметници нам причају да капије које су усликали, данас углавном не личе на оне са фотографија из касних деведесетих и почетком двехиљадитих година, те да је већина њих због неодржавања пропала.

Ипак, надају се да ће старе капије оживети, и још дуго бити симбол једног времена.

Фото: Милан Јакшић/Нада Девић

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: