И поред хитних мера удаљавања насилника из породице

Сигурна кућа Панчево: број жртава насиља се не смањује

Од првог јуна од када је почео да се примењује Закон о спречавању насиља у породици, до 15. новембра, у Панчеву је изречено 168 хитних мера удаљавања насилника. На евиденцији Центра за социјални рад од првог јуна до 22. новембра је 461 пријава насиља занемаривања и злостављања. Од тога, 290 је у Служби за одрасле и старе, а 171 у Служби за децу и младе.

Према речима стручњака нови Закон довео је до позитивних помака, иако убиства жене не јењавају. Јеца Недељков, психолошкиња, лиценцирана тренерица и стална сарадница Аутономног женског центра каже да је број пријава насиља смањен.

„То нам показује да се насилници мало устурчавају да буду насилни, јер виде да хитне мере апрослутно делују. О њиховом изрицању се не пита жртва, већ надлежни полицијски службеник процењује ризике од насиља, а по налогу суда оне се продужују без сагласности насилника, на основу процене ризика. Још један битан помак који је нови Закон донео је и што је регулисао сарадњу између инсититуција“, оцењује наша саговорница.

Ипак, како смо сазнали од Јасне Вујичић, координаторке Сигурне куће број жртава насиља у породици у прихватилишту није смањен.

„Дошло је до промене у ком тренутку жртва долази на смештај. Раније су оне долазиле у тренутку актуелног насиља, док сада постоје хитне мере и оне то решавају, али након тога постоји потреба да буду смештене у Сигурну кућу“, каже Јасна Вујичић.

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: