Осмомартовска чајанка у панчевчких синдикалки

Секција жена Савеза самосталних синдиката: Важно је сачувати тешко стечена права

Уочи Међународног дана жена, Секција жена Савеза СС града Панчева и општина је четвртак, 7. марта у просторијама панчевачког синдиката, организовала Осмомартовску чајанку за коју је председница Секције припремила презентацију историјата женске борбе која траје и данас. Оне су подсетиле присутне да овај празник у основи обележава и слави економска, политичка и друштвена достигнућа жена.

Закључак скупа је био да се женска права истичу изван уобичајеног концепта људских права јер су жене кроз историју,  а великим делом и данас, биле или и даље су лишене одређених права које уживају мушкарци. Од мајке и домаћице, бреко борца за једнака права, до савремене жене јесте направљен велики корак у еволуцији женских права.

Синдикалке наглашавају да је та борба за женска права уједно и борба за достојанство сваког човека, јер су се кроз историју, поред проблема пола и класе, укључивала и питања расизма, нације, вере, сексуалности, а место одакле је „кренуо“ 8. март, а то је радничка класа, данас гурнуто у страну.

Жене из Секције жена Савеза СС града Панчева и општина поручују: „Веома је важно да се тешко стечена права чувају, јер имамо обавезу да не одустанемо од вредности цивилизованог и демократског друштва, те поводом данашњег празника 8. марта шаљемо честитке свим чланицама синдиката и свим храбрим и упорним женама, са жељом да солидарно и истрајно наставе започето“.

 

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: