Активности панчевачког Института за истраживање корупције Кареја

Састанак у Приштини са антикорупцијским организацијама из региона

Општи циљ пројекта је допринос регионалној сарадњи и јачању регионалне кохезије у региону Западног Балкана

Пројектни тим организације цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја боравио је у Приштини на дводневном радном састанку у вези са пројектом ,,Промовисање сарадње између актера цивилног друштва у борби против корупције„, који кофинансира Европска унија, а подршку заједничким пројектима пружа Фонд за Западни Балкан WBF.

Пројекат реализује конзорцијум антикорупцијских организација, који осим Кареје и домаћина из Приштине Организације за демократију, борбу против корупције и достојанство – ÇOHU, чини и Албански центар за економска истраживања ACER Тирана.

Општи циљ пројекта је допринос регионалној сарадњи и јачању регионалне кохезије у региону Западног Балкана.

Посебани циљеви су: повећање утицаја цивилног друштва у процесима доношења одлука и реформи у локалној самоуправи у Албанији, Србији и на Косову кроз заговарање засновано на доказима, праћење и праћење политике, као и дијалог са локалним самоуправама у области доброг управљања и борбе против корупције; ојачавање капацитета ОЦД за структурирани дијалог и домет цивилног друштва кроз регионално умрежавање и сарадњу, и повећање утицаја праћења ОЦД-а и заговарања заснованог на доказима у процесима доношења одлука у државним предузећима подстицањем и дељењем најбољих искустава јавности са фокусом на побољшање транспарентности активности локалне владе. Централна пројектна активност је анкета.

На састанку одржаном у Приштини разматрана су питања у вези са реализацијом истраживања корупције и јавне управе на примеру три града. Након чега ће се упоредити резултати, извршити анализа и донети одговарајући закључци.

,,Биће занимљиво да упоредимо перцепцију грађана из три различита града региона Западног Балкана. Пројектни тимови имаће обавезу да у наредом периоду анкетирају грађане једног града средње величине. На жалост, пројекат не дозвољава да то буде Панчево, те је Кареја предложила Лесковац, Чачак или Смедерево. Након анализе одређено је да се анкета реализује у граду Смедерево“, наводи Синиша Јанковић, из организације Кареја који је присуствовао догађају.

Завршна активност предвиђена је као Београдски антикорупцијски форум, на коме ће учешће узети експерти из Србије, Албаније и са Косова. Домаћин наведеног форума биће Кареја.

Кареја је искористила ову прилику да представницма партнерских организација (Др. Zef Preci, Arton Demhasaj и проф. Др. Fatmir Memaj) додели Захвалинице под слоганом „Није важно којим језиком говориш – важно је да говориш антикорупцијски“.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: