Критичне раскрснице у Панчеву

Саобраћајне несреће на раскрсници Улица Синђелићева и Светозара Милетића честе због незаустављања на знак стоп

Од 2016. године до данас на раскрсници Улица Синђелићева и Светозара Милетића у Панчеву, евидентирано је 19 саобраћајних незгода, показују подаци ПУ Панчево. Од тог броја четири несреће су се завршиле само са материјалном штетом, a 15 саобраћајних незгода са повређеним лицима. Није било саобраћајних незгода са погинулим лицима, обавестили су нас из ПУ Панчево.

Најчешћи узрок ових саобраћајних незгода, како наводе у полицијској управи, је непоступање возача по саобраћајном знаку „обавезно заустављање“ који је на овој раскрсници постављен.

Ове и још неке податке добили смо од Полицијске управе Панчево после 20 дана од постављања питања, а до одговора на питања у вези са поменутом проблематичном раскрсницом, из Градске управе дошли смо преко захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

У Одељењу за саобраћај Градске управе града Панчева кажу да поменута раскрсница јесте проблематична, и да су још средином 2015. године, (тада као Агенција за саобраћај) почели са активностима ка решавању овог проблема.

Како се наводи управљачу пута је тада наложено постављање додатне саобраћајне сигнализације у зони раскрснице, додатних СТОП знакова са допунским таблама најаве, као и постављање вибрационих трака за успоравање саобраћаја. У сарадњи са Секретаријатом за инспекцијске послеве, ради прегледности раскрснице посечено је и расиње које је умањивало прегледност.

У Одељењу за саобраћај закључују да је услед свих примењених мера дошло до смањења броја саобраћајних несрећа, те да ће Град и у наредном периоду наставити са мерама ка унапређењу безбедности учениска саобраћаја на тој раскрсници, али конкретне мере се нису наведене. Ипак, саобраћајне несрећа на овој раскрсници се и даље дешавају.

У ПУ Панчево напомињу да осим спорне раскрснице, критичне тачке су и спајање улица Светозара Милетића са Карађорђевом и Улицом Бранка Радичевића, где је евидентирано 14 саобраћајних незгода на раскрсници. Најчешћи узрок је непоступање возача по постављеној саобраћајној сигнализацији, односно неуступања првенства пролаза.

Иначе, планирање контроле саобраћаја у Полицијској управи у Панчеву засновано је на анализи стања безбедности и безбедносној процени, а активности полицијских службеника се усмеравају на спречавање непрописног поступања учесника у саобраћају, објашњавању у полицијској управи. У случајевима када се утврди да учесници у саобраћају не поштују саобраћајне прописе и саобраћајну сигнализацију предузимају се законом прописане мере.

Поред превентивних мера и оперативних активности, саобраћајна полиција остварује сарадњу са осталим субјектима за безбедност саобраћаја у локалној заједници, закључују у ПУ Панчево.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: