Социјално предузеће које окупља бивше и садашње кориснице Сигурне куће Панчево

„Руке“ злата вредне

Као би помогли економском оснаживању жена која су претрпеле насиље, Центар за социјални рад Солидарност Панчево, и Сигурна кућа Панчево, као организациона јединица Центра, отворили су прошле године удружење „Руке“, као социјално предузеће које окупља бивше и садашње кориснице Сигурне куће, али жене које су претрпеле насиље, а нису боравиле у Прихватилишту.

Пројекат је реализован уз помоћ Фонда Б92 и њиховог програма ОНАснаживање, у оквиру којег су помогнуте економске идеје за бивше и садашње кориснице сигурних кућа у Сомбору, Сремској Митровици и Панчеву. План је да се програм прошири на Ваљево, Крушевац и Зајечар.

У удружењу „Руке“ жене се обучавају за шивење, вез и ткање. Тренутно праве цегере од текстила, а у плану је проширење асортимана на јастучнице, подметаче, серивете. Десетак жена на посао долази свакодневно, што им је изузетно значајно.

„Много им значи чињеница да имају посао. Овде је атмосфера током рада лековита, и за њих и за нас. Помажу им жене које су имале искуства са насиљем, што је позитивно јер су сензибилисане, много више разумеју падове мотивација код жена које бораве у Сигурној кући. Имали смо ружна искуства са послодавцима, да су давали отказ женама када сазнају да су биле или су кориснице Прихватилишта“, наглашава Драгана Јеминовић, стручна сарадница Сигурне куће Панчево и заступница удружења „Руке“.

Проблем је што међутим, што неке жене не могу да долазе у удружење јер морају да буду уз децу. Колико год невероватно звучи, чињеница је да су неки малишани који живе у Сигурној кући, и поред приоритетног уписа, на листи чекања за пријем у вртић. У Прихватилишту тренутно немају жену која би чувала децу, као што је случај у неким другим Сигурним кућама, али је то у плану.

У 2018. години током обука у организацији Фонда Б92, жене предузетнице и кориснице Сигурне куће су се умрежиле, а научиле су и презентационе вештине, како би на прави начин знале да промовишу своје производе. Циљ је да се жене осамостале, након обуке, или да наставе да раде у удружењу, и едукују нове кориснице.

За сада цегери од памука које шију кориснице Сигурне куће, продају се углавном преко фејсбука, а додатна подршка им је свакако неопходна. Приход од продаје цегера користи се за куповину материјала и опреме за шивење. За ту намену искоришћен је и новац који је компанија „Јапан табако“ донирала прошле недеље удружењу. У четвртак, 26. децембра, представници компаније „Јапан табако“ волонтирали су у удружењу, и купили уникатне произове. Како је објаснила Момира Марковић, консултанткиња за комуникације у компанији, запослени су сами одлучили да средства прикупљена од хуманитарне трке, у којој су учествовали, у вредности од 2.000 евра донирају удружењу „Руке“.

„Заједничким снагама бивших корисница, а садашњих предузетница и оних које су сад на изласку из Сигурне куће ово ће сигурно много помоћи да се заједно боље разумеју, нису једна другој судије, већ се чују, а то им је овде од велике помоћи“, навела је Јасна Вујичић, директорка Центра за социјални рад из Панчева.

Искуство говори да су економско насиље и економска зависност кључни фактори због којих се жене у великом проценту враћају насилницима. Сигурна кућа Панчево на том проблему ради још од 2013. године, када су реализовали пројекте са холандском организацијом Киндер перспектив, у оквиру којих су се жене обучавале за различите занате, између осталог и за шивање. Вујичић каже да се тада, од 16 жена које су се обучавале, 13 није вратило насилницима, што је огроман успех.

„Све ове жене су успеле да нађу вољу и жељу да науче нешто ново, да наставе даље, што је велики успех. Њихови производи можда нису најрепрезентативније упаковани, али свакако садрже емоцију, и социјалну компоненту“, истакла је Јасна Вујичић.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: