Светски дан Рома, 8. април

Роми и даље једна од најмаргинализованијих група

У Панчеву данас без облежавања празника

Светски дан Рома обележава се 8. априла, са циљем да се укаже на њихов тежак положај. У Србији, према последњем попису, живи 147.000 припадника те националне мањине и најугроженији су део популације.

Дан Рома обележава се у част првог Светског конгреса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Тада је за ромску химну проглашена „Ђелем, ђелем“, а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

У саопштењу поводом Светског дана Рома повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је на проблеме са којима се припадници и припаднице ромске популације срећу у свакодневном жив

Она је истакла да је ромска национална мањина и даље једна од најмаргинализованијих група изложена дискриминацији, најчешће у области становања, запошљавања, здравствене заштите.

У прилог томе говори и чињеница да се скоро свака друга притужба поднета Поверенику због дискриминације по основу националне припадности, односи управо на ромску популацију. Уз то, резултати последњег истраживања Повереника говоре да готово 40 одсто грађана и грађанки Србије виде Роме и Ромкиње као групу која је најчешће изложена дискриминацији у Србији.

Повереница наглашава да је један од ефикасних начина за побољшање њиховог положаја, веће укључивање ромске деце у образовни систем.

„Тиме ће се дугоророчно обезбедити да Роми и Ромкиње у Србији буду равноправни чланови нашег друштва, а на свима нама је одговорност да допринесемо пуном поштовању људских права и обезбеђивању достојанственог живота нашим суграђанима и суграђанкама ромске популације“, закључује повереница.

У многим градовима се на различите начине обележава Светски дан Рома. Годинама уназад то је и у Панчеву био случај. Данас међутим, 8. април неће бити обележен.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: