У Београду одржан велики протестни скуп „Сви као један - 1 од 5 милиона"

Рок властима шест дана да се изјасни о захтевима опозиције

Протестни скуп „Сви као један – 1 0д 5 милиона“ одржан је јуче, 13. априла, у Београду, који је трајао више од четири и по сата. Организатори су дали рок од шест дана властима да се позитивно изјасни о захтевима опозиције и обећање да ће, у супротном, бити организован нови протест.

На скупу испред Народне скупштине говориле јавне личности и лидери опозиције, одржана и протестна шетња до Владе. У Скупштини Србије припадници полиције и посланици владајуће већине.

На протесту су прочитани захтеви за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уредјивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

„Наш програм је све супротно од тебе Александре Вучићу, отераћемо те али мирно, без насиља, твоја визија Србије је ово“, рекао је председник Левице Борко Стефановић, показујући на бини, пред скупштином Србије где су се обратили лидери Савеза за Србију после шетње, крваву кошуљу као подсећање да је пре четири месеца тешко пребијен што је довело до протресних скупова широм Србије.

Показујући на српску заставу у првом реду, од бројних које су донете на скуп, он је рекао да нема поделе већ сви треба да буду под једним барјаком.

Ово је велики корак, Србија је подигла главу, до победе“, рекао је Стрефановић, нагласивши да је показана величанствена снага а да није ни један цвет згажен.

Први се, као председавајући СЗС, обратио лидер Двери Бошко Обрадовић који је окупљенима захвалио на „храбром срцу јер су режиму Вучића показали зубе“ и нагласио да су управо окупљени градјани лидери протреста.

Ово је слика уједињене опозиције, сви као један, без обзира на идеолошке разлике. Нећемо одустати док Србија не буде слободна“, рекао је Обрадовић.

Председник Народне странке Вук Јеремић је напоменуо да је Србија „почела да се буде из кошмара у коју су је гурнули најгори“.

„Ми смо народ Тесле, Пупина, Андрића, ратника, песника, првака света заслужили смо боље од Вучића, Вулина, Брнабић“, рекао је Јеремић, наводећи да је „дан победе близу“.

„Овде је и левица и десница, јер зграда Србије је у пламену“, рекао је председник Демократске странке Зоран Лутовац, према чијим речима власт Вучића почива на страху и лажи.

Када гори зграда, нагласио је Лутовац, „сви су дужни да је гасе као један“.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић је упозорио да је „противник опасан“ и да је „тешка битка пред нама“.

Он је, коментаришући звиждуке који су се чули од дела окупљених кад се почео да говори, рекао да је то демократија.

„Сви који су вечерас дошли пријатељи су слободе и демократије“, рекао је Тадић, додајући да је Вучић непријатељ демократије.

Лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић навео је да је први и основни задатак свих да се прошири „овај талас слободе и да се пробуде они који су одустали“.

Новинар Срђан Шкоро рекао је на протесту у Београду да је Србија прва држава у свету у којој је власт најавила штрајк глађу да смени опозицију.

„Они хоће да штрајкују глађу да смене овај народ. Па где то има“, рекао је Шкоро, што је пропраћено узвицима „готов је“.

На скупу су још говорили Чедомир Чупић, Синиша Ковачевић, Зоран Ивошевић и други.

У Београду су се окупили грађане и грађани из читаве Србије, а пристуни су били и Панчевци и Панчевке.

Бета, Н1

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: