Семинар у организацији Савета за родну равноправност

Родно буџетирање неопходно у свим установама

Савет за родну равноправност Скупштине Града организовао је дводневни семинар о увођењу родне перспективе и родно одговорном буџетирању. На тренингу одржаном у понедељак и уторак, 30. и 31. јануара, у Градској управи Панчево учествовале су чланице Женске одборничке мреже, чланице Савета, запослене у градској управи и представнице удружења жена. Семинар је реализован у сарадњи са Кућом родних знања и политика.

Циљ тренинга је да се унапреде знања и разумевање процеса родно одговорног буџетирања и улози различитих актера у овом процесу.

Милица Тодоровић, председница Савета каже да је семинар био начин да се покрене разговор припрадника локалне самоуправе за које је буџет важан, а то су грађани и грађанке, запослени у управи који треба да састављају буџет, одборници који треба да донесу одлуку о буџету и крајњи корисници који треба да осете промене бољитак.

„Законска обавеза је да до 2020. године имамо буџете који морају бити родно избалансирани, што значи да они који их састављају морају да разумеју родне политике, да жене имају другачије потребе. То значи да ће у складу са статуом и програмом рада све јавне установе и институције у својим програмским активностима морати да имају родни аспекат. Како ћемо то урадити тренутно је непознаница, али ми смо и желеле да идемо у сусрет свему томе и то је један од разглога организовања овог семинара. Иначе, Савет ће се током целе године бавити темом родног буџетирања“, изјавила је за наш портал Милица Тодоровић.

Једна од предавачица, Биљана Малетин, консултаткиња за увођење родне песрпективе, објаснила је да ће програмски буџети који представљају стандард у Европи, показати резултате буџета и програма што до сада није био случај.

„Из досадашњег буџета ви из цифара не видите ништа. Нов начин прикупљања података и анализирање трендова откриће занимљиве податке и показати како је тај програм утицао на животе грађана и грађанки“, истакла је Биљана Малетин.

Она је напоменула да родна равноправност као тема и даље доводи до различитих ставова код грађана и грађанки, а врло често се према њеним речима, не разуме и своди на позицију жена у једној заједниици.

„То има смисла јер жене по статистици теже живе него мушкарци. Међутим, питање родне равноправности је питање заједничког учешћа жена и мушкараца у једној зајединици, које обухвата и креирање програма чији је циљ да побољшају услове за живот и женама и мушкарцима и да промене ту неравнотежу“, закључила је Биљана Малетин.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress