Четврта мера за годину и по дана

РЕМ покренуо поступак изрицања мера телевизији Панчево

Због повреда Закона о електронским медијима, у вези са емитовањем садржаја током предизборне кампање

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) покренуло је поступак изрицања мера телевизији Панчево, због повреда Закона о електронским медијима, у вези са емитовањем садржаја током предизборне кампање.

На 382. ванредној седници Савет РЕМ-а, одржаној 14. јула, чланови и чланице Савета су између осталог разматрали и два извештаја Службе за надзор и анализу о програмском садржају ТВ Панчево, приказаном 18. маја, у оквиру предизборног блока.

Како смо сазнали, први случај се односи на прилог унутар означеног предизборног програма, у којем се појављује начелник Хитне помоћи из Ковина, који је био на листи Александар Вучић. Слобадан Цвејић, члан Савета РЕМ-а рекао нам је да је на тај начин листа чији се представник налази на јавној функцији, доведена у привилегован положај у односу на остале листе. У другом случају, у означеном предизборном програму, појавиле су се две министарке, Јадранка Јоксимовић и Зорана Михајловић, потписане јавним функцијама.

Ово је четврта мера коју Савет РЕМ-а, изриче РТВ Панчево, за годину и по дана. Подсетимо, две мере упозорења изречене су им у марту прошле године због медијске хајке на Станку Симоновић, председницу Вишег суда у Панчеву и Ненада Живковића, новинара портала Панчево Си Ти.

Трећу меру упозорења добили су у новембру 2019. године због објављивања низа увреда на рачун новинара Ненада Живковића, због чега је он поднео тужбу против овог медија.

Регулатор може пружаоцу медијске услуге изрећи опомену, упозорење, привремену забрану објављивања програмског садржаја, односно може му одузети дозволу, због повреде обавеза које се односе на програмски садржај, као и због повреде услова који су садржани у дозволи или одобрењу за пружање медијске услуге у складу са одредбама закона.

Опомена се изриче пружаоцу медијске услуге због повреде Закона о електронским медијима, док се упозорење изриче због „тешке повреде“ тог закона.

Привремена забрана објављивања програмског садржаја изриче се пружаоцу медијске услуге који изврши „нарочито тешку повреду“ обавезе из Закона о електронским медијима.

Изречене мере се уписују у Регистар медијских услуга, а након две године се из њега бришу и не могу се више узимати у обзир приликом сваког следећег изрицања мере.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: