И поред наткривања олимпијског базена чиме је растерећен затворени објекат

Рекреација и даље по старом распореду

У плану продужење радног времена за грађане

Према попису становништва из 2011. године у Граду Панчеву живело је 123.414 становника. На тај број људи долази један затворени базен, који служи за рекреацију грађана, школе пливања и врхунске спортисте и један отворени базен. Ипак, до јануара ове године најбољи пливачи међу којима је и наша суграђанка Ања Цревар, нису могли да тренирају на затвореном базену у Панчеву јер по величини не одговара базенима на којима се одигравају такмичења.

Панчево има и велики, олимпијски базен који је смештен напољу. Он је крајем прошле године прекривен балоном, који се лети скида. Почео је да ради 28. јануара, а тренутно га користе професионални спортисти и по потреби школе пливања.

С обзиром да је град добио још један затворени базен занимало нас је да ли ће радно време базена за рекреативно пливање бити продужено. За грађане базен је сада отворен од уторка до петка од 12 до 18 сати, а викендом од 11 до 16 сати.

Предраг Стојадинов, директор ЈКП „Младост“, које управља базенима, објашњава да је продужетак радног времена базена у плану, али се још увек не зна када би то могло да се деси.

„Радимо у координацији са Градском управом и о томе ћемо се договорати. Продужетак радног времена се не би се односио на почетак рада, већ би оно било продужено до 19,30 сати“, објаснио је Стојадинов.

Он је додао да деца која долазе у школу пливања у окриву пројекта Спортског савеза Панчево и Савеза за школски спорт, а похађају други разред основне школе, и даље тренирају у затвореном базену, због чега се стварају гужве.

„Може се десити да и та деца почну да тренирају у олимпијском базену, и тада гужви неће бити“, оценио је директор ЈКП „Младост“.

Према његовом мишљењу новац уложен у прекривање олимпијског базена јесте здраво улагање буџетског новца, јер ће од сад између осталог наши спортисти имати адекватне ситуационе услове за тренинг.

Инвеститор пројекта натркивања базена било је ЈП „Дирекција за изградњу и уређење Панчева“, док је радове извео „Artech inženjering“ из Београда. Средства у износу од 19.872.000,00 динара, обезбеђена су из буџета Управе за капитална улагања АП Војводине.

Како су нас обавестили из ЈП „Дирекција за изградњу и уређење Панчева“ за потребе функционисања пресостатичког прекривача која прекрива отворени олимпијски базен, Град Панчево је финансирао радове на изградњи и реконструкцији пратеће инфраструктуре (гас,струја,атмосферска канализација) у износу од 1.641.600,00 динара. Осим ових радова у предходном периоду Град је уложио око 6.000.000,00 динара за потребе обнове машинске собе у затвореном базену.

За потребе добијања дозволе за постављање пресостатичког прекривача која прекрива отворени олимпијски базен, како кажу у ЈП Дирекција, било је неопходно пре почетка извођења радова израдити потребну техничку документацију.

У том предузећу објашњавају да се до олимпијског базена долази кроз тунел „топлу везу“ са постојећим затвореним базеном. Базен се греје системом ваздушног грејања директним загревањем ваздуха на пројектовану температуру од 28 степени у простору базена. Температура воде је 26 степени. Унутрашња расвета је предвиђена са потребним бројем рефлектора којих је 18 распоређених на шест носача.

Према плану ЈП Дирекције прекривање отвореног базена требало је да почне у септембру 2015. године. Из тог предузећа одговарају да су радови каснили због жалбе која се односи на заштиту понуђача по Закону о Јавним набавкама, који је решавала Републичка комисија. Тај процес је, како наводе у ЈП Дирекцији трајао око четири месеца и након тога се кренуло у процедуру покретања јавне набавке, избора извођача, потписивања уговора са извођачем и увођења у посао.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: