Стање соабраћајне инфраструктуре у Граду Панчеву

Реконструкција једне и „крпљење” око 25 улица

У насељу Кудељарски насип нема савременог коловоза

Током 2013. године у Панчеву су реконструисане три улице –  Милке Марковић, Лава Толстоја, и Светозара Милетића, од Светог Саве до Војвођанског Булевара. Новац за прве две поменуте улице издвојен је из буџета града – 104.200.000 динара. За Улицу Светозара Милетића Покрајински Фонд за капитална улагања обезбедио је 100.500.000 милиона динара. Годину дана раније изведени су радови и у Улици Иве Курјачког (од Светог Саве до улице Димитрије Туцовића), за које је град издвојио 32 милиона динара. Од тада до данас изведени су још радови у краткој Улици Никола Ђурковића (2016. године), а новац за реконструкцију издвојен је из буџета Покрајинске владе (20 милиона динара).

Недавно је почела комплетна реконструкција Улице 7. јула и то је прва велика инвестиција од 2013. године. Новац за сређивање поменуте улице у Војловици обезбеђена су још прошле године (88.376 милиона динара по одлуци из кредит), али су радови почели тек 15. марта ове године. Према проценама биће готови за два месеца.

И поред тога што у граду бројне улице „вапе“ за сређивањем, међу њима и неке од значајних и дугачких улица као што су Моше Пијаде, Димитрија Туцовића, реконструкција у овој години више неће бити, али ће зато бити крпљења у великом броју улица.

За редовно одржавање улица у насељеном месту Панчево и општинских путева ЈП Дирекција за изградњу и уређење града Панчева сваке године, па и ове добило је 103 милиона динара за тај посао.

„Ова средства се већ дужи низ година су иста. Довољна су одржавање минимиалне безбедности саобраћајне мреже, али не и за неку озбиљију рехабилитацију путева, пресвлачење асфалтним слојем, што би било трајније решење“, каже Станко Шкаљак, руководилац сектора за нискоградњу у ЈП Дирекција .

Наш саговорник додаје да је то предузеће задужено за одржавање коловоза у дужини од 160 километара, као и 75 километара општинских путева. Оно се брине и о исправности светлосне и вертикалне сигнализације, као и о 35 семафорних раскрсница.

   

Одржавање коловоза већ је почело, а тренутно се ради општински пут 5, Панчево – Долово у дужини од 18 километара. Он је према речима Станка Шкаљака у јако лошем стању, а таквих улица у Панчеву има још. Најпре ће бити „закрпљене“ улице кроз које иде јавни превоз и које су примарне градске саобраћајнице.

Приоритет за одржавање су Улице Цара Лазара, комплетна Улица Моше Пијаде, Ослобођења, Димитрија Туцовића од Книћанинове до Моше Пијаде, Михајла Обреновића од Тесле до Улице Ослобођења, Јосифа Маринковића, Карађорђева од Моше Пијаде до Книћанинове и Синђелићева. Та Улица је у делу од Јове Максина до Светозара Шемића у јако лошем стању, али за сада се само насипа.

На Стелишту биће поправљене улице Боре Станковића, Вељка Влаховића, Вељка Петровића, Радивоја Кораћа.

Наш саговорник истиче да је су улице у насељу Кудељарски насип врло проблематичне (Скадарска, Пелистерска, Борска), те да немају савремени коловоз, што ЈП Дирекција краткотрајно решава насипањем каменог агрегата. У Војловици најкритичнија Улица је Братства и јединства, а поправљаће се и Јаношикаова, Петефи Шандора, Светозара Марковића. Радови ће бити изведени и у Тополи, у улицама Бранка Савића, Олге Петров и Ђуре Николајевића.

Посао одржавања путева у насељеним местима, је према оштинској одлуци поверен јавно-комуналним предузећима које су основале њихове месне заједнице. У буџету Града Панчева за 2017. годину за саобраћајну инфраструктуру у насељеним местима (Глогоњ, Долово, Банатски Брестовац, Омољица, Качарево…) издвојено је нешто преко 32 милиона динара.

Станко Шкаљак је објаснио да ЈП Дирекција током целе године прикупља захтеве и предлоге свих месних зајединца за израдњу улица, путних праваца, обрађује захтеве и локалној самоуправи прослеђује предлог плана за наредну годину. Реч је о огромним средствима у износу од око 10 милијарди динара, тако да локална самоуправа опредељује приоритете.

Из средстава из кредита по одлуци из 2016. године ове године одвојена су средства за одржавање пешачких тротоара у Панчеву, у износу од 5,3 милиона динара, док је за завршетак реконструкције Старог градског језгра из истог извора опредељено 6.150.000 динара. Како смо сазнали ипак радова у Старом градском језгру ове године неће бити, већ је тај новац издвојен као учешће града уколико Град буде добио новац из других извора финансирања. За завршетак тог пројетка потребно је око 220 милиона динара.

Ове године ЈП Дирекција ће радити пројектну документацију за улице Димитрија Туцовића, Иве Курјачког и за приступни пут Нове депоније. Такође, како смо сазнали од Станка Шкаљака, то предузеће конкурисало је код покрајинских и републичких органа за одређене пројекте, за које већ постоји спремна документација.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress