Прекогранична сарадња Србије и Румуније

Регата као круна двогодишњег пројекта Еко Тамиш

Двогодишњи пројекат Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа и њихових партнера из Румуније, под називом „Еко Тамиш – нови туристички производ“, завршен је промо регатом, одржаном од 20. до 24. августа у Румунији и Србији.

Активности током регате предствљене су новинарима и новинаркама, на конференцији, у среду, 4. септембра, у просторијама РПК Јужнобанатског управног округа, на којој су говорили др Марко Ћулибрк, директор РПК Јужнобанатског управног округа, Покрета горана и центра волонтера из Панчева, Љиљана Коневски, из Покрета горана Панчево, и гошћа из Румуније – Делија Барбу, из Асоцијације за промоцију туризма и развој из Темишвара.

Регата је започела 20. августа у Румунији, у близини Темишвара Урсени и завршила се у Панчеву. Учешће на овој промо регати је узело 10 веслача , у појединим фазама и већи број у зависности од етапе до етапе.

Првог дана, шест кануа са учесницима регате пловило је реком Тамиш од места Урсени до Шага ( у близини Темишвара ), да би се затим, другог дана, упутили ка језеру Сурдук. Трећег дана је уприличена вожња бродом дуж канала Бега у центру Темишвара.

Регата у Србији је кренула 22.августа и то из насеља Јаша Томић, одакле су се веслачи упутили ка плажи у Сечњу где је уприличено и заједничко дружење са локалним мештанима и представницима удружења. Уз подршку туристичке организације Сечањ, обезбеђено је и медијско покриће догађаја.

Другог дана боравка у Србији, домаћин је била општина Опово. Веслало се од плаже до марине „Опава“ где је за све учеснике организован ручак. У просторијама туристичког инфо центра, учеснике регате је поздравио председник општине, Зоран Тасић, а сви присутни су се, након обраћања председника, упутили ка Баранди где су посетили филмски град и рибњак.

Регата је завршена 24.августа у Панчеву, у поподневним сатима. Учесницима регате су се у вожњи кануима придружили чланови веслачког клуба „Спортико“. Такође, за све заинтересоване је организована вожња катамараном, од Црвеног магацина до познатих кула на ушћу Тамиша у Дунав.

Кануи и катамаран су набављени из буџета пројекта „Еко Тамиш-нови туристички производ“.

Осим туристичке промоције Тамиша, како је истакао Марко Ћулибрк, регата је била прилика да се направе контакти са локалним самоуправама и успостави сарадња, што је и учињено.

Током двогодишњег пројекта, одржани су бројни тренинзи, постављен је мобилијар за, креиране су карте за бициклизам, пешачење, и за посматрање птица.

Наредне недеље биће организована завршна конференција о пројекту Еко Тамиш, када ће бити приказан и тридесетоминутни филм о активностима током овог програма прекограничне сарадње.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: