Напади на професионалне новинаре

Реакције на медијску кампања против КРИК-а: Безбедност новинара озбиљно угрожена

Медији блиски власти, телевизија Пинк, као и таблоиди „Ало“, „Курир“, „Информер“, „Српски телеграф“, покренули су опасну кампању против новинара и новинарки КРИК-а, доводећи их у везу са криминалном групом Вељка Беливука.

Домаћа новинарска удружења, али и међународне новинарске организације осудиле су овакву кампању изразивши дубоку забринутост због монтиране кампање коју воде режимски таблоиди против КРИК-а.

Ово је заиста забрињавајуће“, рекао је Дру Суливан, уредник и један од оснивача организације Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

„Оптужујући наше колеге да су део криминалних активности кавачког клана провладини таблоиди пружају криминалним групама оправдање за убиство. Сматрамо да је за ове лажне оптужбе одговоран Александар Вучић, а оптужбе су пренели његови гласноговорници“.

И друге међународне организације изразиле су забринутост за безбедност новинара КРИК-а.

„Српске власти морају да спрече бесрамно таргетирање КРИК-а“, поручили су из међународне организације за заштиту људских права Civil rights defenders (CRD)  и подсетили да је КРИК први открио блиске везе ове криминалне групе са особама које су високопозициониране у владајућој странци.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) у саопштењу које потписује још пет међународних новинарских организација истиче да је у питању веома опасна кампања против КРИК-а.

„Објављивање неутемељених тврдњи које повезују угледни истраживачки медиј са истакнутим чланом организованог криминала излаже ризику новинаре и друге запослене у КРИК-у. Штавише, бојимо се да би ови наводи могли да се користе као изговор за покретање полицијске истраге независног медија и коришћење државних институција за даље застрашивање. КРИК је један од ретких медија који објављује приче о Беливуковој групи и њеним везама са српском владом и владајућом Српском напредном странком“ пише у саопштењу ЕФЈ-а.

Из ове организације су подсетили на то да нападачи на новинаре у Србији готово никада нису санкционисани и тражили реакцију тужилаштва, као и уверење да ће новинари КРИК-а бити безбедни.

Из организације Репортери без граница позвали су на реакцију и министарку културе и информисања Мају Гојковић, али и друге политичаре и од њих тражили да јавно осуде покушај застрашивања новинара.

Глобална иницијатива против међународног криминала такође је осудила нападе на КРИК и поручила да борба против организованог криминала не сме бити изговор за гушење медијских слобода или за блац́ење и застрашивање новинара који истражују могуће везе између организованог криминала, корупције и политике.

„Охрабрујемо Владу Србије и кривично-правни систем да раде са цивилним друштвом и истраживачким новинарима, а не против њих. Снагу закона треба искористити за сузбијање криминалаца, а не новинара“, наводе у саопштењу.

И организације цивилног друштва захтевају хитну реакцију надлежних институција због кампање коју против КРИК-а воде и изражавају забринутост за безбедност новинара КРИК-а.

Влада Србије и надлежно министарство морају да се огласе и предузму све мере како би КРИК наставио са радом без притисака који су настали као последица очигледно координисане кампање таблоидног линча“, наводи се у саопштењу Међусекторске групе за слободу изражавања и медија и Радне група за Поглавље 23 Националног конвента о Европској унији.

Из ових организација поручују да напад представља покушај да се пажња јавности скрене са повезаности владајућих структура са криминалним групама, а на коју је годинама уназад указивао КРИК својим истраживачким радом.

Овај напад долази у тренутку у коме је атмосфера у друштву посредством медија додатно уздрмана неетичким извештавањем о организованом криминалу, које је подразумевало и приказивање узнемирујућих фотографија у ударном термину на чак тринаест телевизија истовремено, и стога представља транспарентно цртање мете на челу новинара и новинарки овог портала“, пише у саопштењу.

Група указује на то да је безбедност новинара озбиљно угрожена.

Славко Ћурувија фондација оценила је да је кампања коју таблоиди воде против КРИК-а очигледан покушај застрашивања и покушај да новинаре КРИК-а оптуже за сарадњу са опасном криминалном групом.

Овакви напади не представљају само покушај дискредитације медија који разоткрива афере у врху државе и пише о организованом криминалу и корупцији, већ по новинаре и уреднике КРИК-а могу бити изузетно опасни, наводи се у саопштењу Фондације.

Они позивају Тужилаштво и државне институције да без одлагања реагују у оквиру својих надлежности и заштите истраживачке новинаре, који годинама раде под сталним притисцима и претњама, суочени са лажним оптужбама које могу имати несагледиве последице.

Напомињу да у земљи у којој су и против новинара и издавача Славка Ћурувије, пре убиства 1999. године, држава и њени медији водили кампању са сличним застрашујућим оптужбама, овакве кампање више никада не би смеле да се догађају.

Из Фондације подсећају да ово није прва прљава кампања против КРИК-а и да су застрашивани и тако што су, под и даље нерасветљеним околностима, обијени станови у којима живе три новинарке овог истраживачког медија.

КРИК, Јелена Радивојевић; Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: