Црвени крст Панчево обележио Европски дан борбе против трговине људима

Радионице у школама и вртићима у борби против трафикинга

Црвени крст Панчево обележио је у петак, 18. октобра, Европски дан борбе против трговине људима. У просторије су позвали сараднике, Локални тим за борбу против трговину људима, представнике и школа и других установа, а Црвени крст су посетили и ученици Основне школе „Браца Петров“.

Волонтери Црвеног крста, иначе едукатори и тренери на овом програму, посетиоцима су представили ситуације у којима се могу наћи жртве трговине људима. Како су појаснили жене су најчешће жртве проституције, мушкарци су углавном радно експлоатисани, док су деца жртве просјачења.

Црвени крст Панчево израдио је промотивни филм у мају ове године, на тему радне експлоатације, који је од пре неколико дана доступан на њиховом јутјуб каналу.

Како је рекла за наш портал Ивана Орлов Гајан, стручна сарадница Црвеног крста Панчево, Тим за борбу против трговине људима пажљиво бира и програме намењене деци, па се деца у вртићима и школама, већ годинама друже са Мишом и Машом, ликовима осмишљеним да на примерен начин приближе деци тему трговине људима.

Преко школске године волонтери обилазе школе и вртиће и држе предавања на поменуту тему. Ивана Орлов Гајан позива све младе људе који су заинтересовани за рад са децом, да се придруже њиховом тиму.

У Тиму за борбу против трговине људима каже да немају податке о броју жртава трговине људима у Панчеву и околини.

Како је објавило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од почетка године у Србији је откривено 90 особа за које се сумња да су били предмет трафикинга, те да је ове године значајно повећана сексуална експлоатација.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: