Међународни празник рада

Протести за 1. мај: права радника се и даље крше

Међународни празник рада Први мај биће данас обележен манифестацијама и протестима широм света и у Србији, у знак сећања на догађаје из 1886. године, када су десетине хиљада радника у Чикагу ступиле у штрајк, захтевајући осмочасовно радно време.

У Београду ће Уједињени грански синдикат „Независност“ и Савез самосталних синдиката Србије одржати протест под слоганом „Да плате устану, а млади остану“.

Та два репрезентативна синдиката траже квалитетнија и безбеднија нова радна места, заустављање нетранспарентне распродаје ресурса, повећање зарада, независност судства, борбу против корупције, приступ јавним информацијама, независне медије и измену Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Удружени синдикати Србије „Слога“ ове године неће организовати протесте 1. маја, нити ће чланове и симпатизере позивати да учествују у, како су навели, протесту „репрезентативних, продржавних синдиката“. Полицијски синдикат Србије и Војни синдикат Србије такође се неће придружити данашњем скупу.

У Србији се 1. мај обележава и традиционалним првомајским уранцима када велики број људи рано ујутру одлази у природу, на дружење и роштиљ.

Генерални штрајк у Чикагу почео је 1. маја 1886. године, два дана касније дошло је до сукоба, а 4. маја су организоване масовне радничке демонстрације на тргу Хејмаркет. Због активирања бомбе која је усмртила седам полицајаца и најмање четири радника и ранила десетине, седам синдикалних активиста осуђено је на смрт.

У знак сећања на ту борбу за права радника, организација социјалистичких и радничких партија Друга интернационала позвала је 1889. године на одржавање демонстрација и штрајкова 1. маја сваке године.

Заштитник грађана Зоран Пашалић оценио је да је положај радника у Србији и даље далеко од задовољавајућег, јер се њихова права крше и нису довољно заштићена.

Висока незапосленост, рад ‘на црно’, угрожено право на коришћење годишњих одмора и боловања, недостатак социјалног дијалога са представницима запослених, ситуације у којима се остаје без правичне накнаде за рад или без доприноса за здравствено, пензијско и инвалидско осигурање, показују да се права радника у Србији крше и да нису довољно заштићена“, навео је Пашалић у саопштењу.

Он је поводом 1. маја, Међународног празника оценио да је потребно наставити рад на изједначавању положаја мушкараца и жена на тржишту рада да би се, између осталог, омогућило право на рад и женама из посебно рањивих друштвених група жртвама насиља, особама са инвалидитетом, Ромкињама.

Према његовим речима, иако је заштита трудница и породиља нормативно обезбедјена у пракси се труднице и породиље и даље суочавају са проблемима.

Посебно су у тешком положају труднице и породиље чији су послодавци престали да постоје, а женама нису обезбедили одговарајућу документацију. У тим ситуацијама уочљиво је одсуство ангажовања и сарадње инспекције рада, Пореске управе, Националне службе за запошљавање и јединица локалне самоуправе“, казао је Пашалић.

Позвао је запослене да повреде својих права пријављују Инспекцији рада, а уколико та или друге службе не поступају савесно, да подносе притужбе заштитнику грађана.

Указао је и на потребу да надлежни органи успоставе ефикасну сарадњу и размену информација, као и на њихову обавезу да предузимају све потребне мере према послодавцима који не извршавају своје обавезе, како би омогућили радницима да остваре своја права и побољшају свој материјални положај.

Бета, Н1

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: