Обележавање Светског дана Црвеног крста и Недеље Црвеног крста у Панчеву

Промоција волонтеризма и бројне акције

Црвени крст Панчево обележиће Светски дан Црвеног крста, 8. мај, и Недељу Црвеног крста, са овогодишњом темом „Љубав“.

У Граду Панчеву биће организоване бројне акције како би се скренула пажња на моћ емоција које пре свега, покрећу волонтирање у сврху помоћи онима којима је неопходна.

„Ове године желимо да додатно проширимо разумевање јавности према Међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца, наглашавајући разноликост нашег рада и универзалност нашег приступа“, кажу у панчевачкој хуманитарној организацији.

Акценат обележавања је на информисању грађанки и грађана о значају волонтирања, како за друштво тако и за сваког понаособ, јер оно представља најсмисленији начин искоришћавања времена које појединци и појединке имају на располагању.

У Црвеном крсту Панчево, промоција волонтеризма ће бити један од најбитнијих процеса заговарања у грађанском друштву усмерен на развој активизма, солидарности и толеранције,  најважнијих друштвених вредности а тиме  и повећање квалитета живота и стабилности самог друштва. Шира друштвена корист огледа се у чињеници да се повећава задовољство грађана и грађанки – волонтера и волонтерки, због осећаја доприноса заједници, али и корисника и корисница подршке услед чињенице да се повећава број лица  као и квалитет и различитост подрше коју пружају.

Основни принципи Црвеног крста су: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Локални и глобални значај Покрета Црвеног крстa Србије и његов капацитет да помогне најугроженијима и најтеже доступним заједницама, не остављајући никога без помоћи и не дозвољавајући да било ко буде заборављен се темељи на несебичном ангажовању  777 запослених и око 60.000  волонтера и волонтерки различитих старосних генерација у Црвеном крсту Србије, хуманитарној независној и добровољној организацији и једином националном друштву у Србији, основаном 1876. године.

Црвени крст у Републици Србији својим различитим хуманитарним програмима  је у 2018. години стигао до 1,5 милион људи, јачајући заједнице кроз своје: социјалне и здравствене програме, припрему и одговор на несреће, мотивисање грађана да добровољно дају крв, програм бриге о старијима, рад са маргинализованим групама, програм народних кухиња, рад са младима и притом је био вођен својим хуманитарним вредностима и принципима трудећи се да кроз своје програме гради заједнице које укључују све грађане и грађанке  јачањем њихове свести и подизањем нивоа знања на исти начин.

Програм обележавања Недеље Црвеног крста 08-15.мај: 

Среда 8. мај, Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца

Сајам запошљавања – у сарадњи са Тимом за борбу против трговине људима града Панчева;

Време: од 11,00-13,00;

Место: испред Културног центра;  Реализатори: Тим за борбу против трговине људима

Опис: Подизање свести младих о проблему трговине људима, посебно радној експлоатацији, коришћењем иновативних аудио-визуелних метода. Приоритетни циљ је примарна превенција кроз развијање свести и информисање о препознавању и заштити осетљивих друштевних група које су нарочито изложене трговини људима и у које се убрајају жене, особе са инвалидитетом, деца и млади, избеглице, интерно расељена лица и друге угрожене мигрантске групе. На сајму запошљавања који организује град Панчево информисаћемо јавност о проблему трговине људима, са посебним освртом на радну експлоатацију и лажне огласе као вид врбовања потенцијалних жртава од стране трговаца људима. Такође, спровешће се акција – друштвени експеримент, где ће присутни ставити ВР наочаре и искусити ситуацију радне експлоатације. Они учествују у разговору за посао уз помоћ ВР технологије, где се поред лажног интервјуа за посао приказују и све страхоте које се крију иза феномена трговине људима.

#ЗаштоВолимЦрвениКрст – представљање свих програма Црвеног крста уз подршку Савета за здравство града Панчева

Време: 12,00-15,00;

Место: Градски парк;

Реализатори:  волонтери/ке и сарадници/це Црвеног крста Панчево, Служба за хитну медицинску помоћ Дома здравља Панчево

Опис: Пунктови Прва помоћ, Реалистички приказ повреде и стања, Програм борбе против трговине људима, добровољно давалаштво крви;

  • Tим за рееалистички приказ повреде и стања, показиваће пролазницима вештине прављења вештачких повреда.
  • Прва помоћ – симулација саобраћајне незгоде, повреде бициклисте и спортске повреде, приказ основних мера прве помоћи уз укључивање заинтересованих пролазника.
  • Дечије игралиште: Представљање такмичарских екипа прве помоћи, приказ основних мера прве помоћи и укључивање заинтересованих пролазника.
  • Мини – Дечији сајам превенције трговине људима
  • Основни штанд Црвеног крста Панчево, на ком ће се налазити волонтери/ке који ће имати улогу водича заинтересованих по парку
  • Служба хитне медицинске помоћи: Представљање новог возила, опреме, основа рада служба
  • Градска акција добровољног давања крви

Време: од 9,00 до 12,00;

Место: Црвени крст Панчево, Жарка Зрењанина 15

Четвртак 9. мај

Конференција за медије поводом обележавања Недеље Црвеног крста

Време: од 10,00 до 10,30

Место: Црвени крст Панчево, Жарка Зрењанина 15

Донирање униформи Служби  хитне медицинске помоћи Дома здравља Панчево

Време: од 10,00 до 10,30;

Место: Црвени крст Панчево, Жарка Зрењанина 15

Субота,  11. мај

Ја сам волонтер/ка, а ти?

Дан за волонтеризам

Време: од 17,00 до 19,00;

Место: Црвени крст Панчево, Жарка Зрењанина 15;

Реализатори: волонтери/ке  и секретаријат Црвеног крста Панчево, Удружење за ментално недовољно разцвијене особе,

Опис: Значај и потреба за волонтеризмом

 Уторак, 14. Мај

 Дечији сајам превенције трговине људима

Време: од 9,00-12,00;

Место: предшколска установа;

Реализатори: Тим за борбу против трговине људима

Среда, 15.мај

Дечији сајам превенције трговине људима

Време: од 9,00-12,00;

Градска акција добровољног давања крви

Време: од 9,00 до 12,00;

Место: Црвени крст Панчево, Жарка Зрењанина 15

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: