После експлозије у бејрутској луци наметнуло се питање складишта вештачког ђубрива у Панчеву

Промист: У Стаклари се не лагерује амонијум нитрат

У старој стаклари нема амонијум нитрата, јер Промист има забрану лагеровања амонијум нитрата у Стаклари, рекао је за 013 инфо Данило Томашевић, комерцијални директор Промиста. Он је додао да се амонијум нитрат складишти и чува у магацинима ХИП Азотара.

Након вести да је 2.750 тона амонијум нитрата у уторак експлодирало у бејрутској луци панчевачка јавност је почела да се пита шта се то налази у бившој Стаклари. Портал 013инфо је у више наврата писао о овоме.

У старој Стаклари се тренутно складишти НПК 16:16:16, Моно амонијум фосфат (МАП) и УРЕА, а на лагеру је, по Томашевићевим речима, десетине хиљада тона. Како нам је рекао, сва она не представљају опасне материје ни по којем основу и имају дозволе за увоз и складиштење.

Промист заиста у нашем граду има амонијум нитрат, али у складиштима које је фирма изнајмила од ХИП Азотаре. Томашевић каже да се ради о количинама до 5000 тона, за колико имају сертификат. Количина ускладиштеног ђубрива варира, јер се њиме тргује.

– После трагичне несреће у Тулузу 2001. године, Европска комисија је усвојила регулативу којим се јасно регулише и увоз амонијум нитрата и његово складиштење и ми се тих процедура придржавамо у сваком домену. Ту постоји осам категорија које амонијум нитрат као средство за исхрану биља мора да задовољи да би уопште могао да се стави у промет и тих осам категорија се доказује тестирањем у европским лабораторијама. За сваки производ који увеземо ми имамо адекватну документацију која прати робу од увоза до стављања у промет. И наравно, када увозимо амонијум нитрат, тестирамо га на свих тих осам тачака, објашњава Томашевић.

Азотарини магацини су, како Томашевић каже, пројектовани и обезбеђени за складиштење оваквих ђубрива.

– У Бејруту су била у питању складишта у којима се чувало пуно различитих роба, од ватромета до хемикалија. То је недопустиво, каже Томашевић.

Вештачка ђубрива су неопходна за пољопривредну производњу.

– Србија као земља која се базира на пољопривреди не може себи да дозволи да не увози нитратна ђубрива. То би драстично дигло цену пољопривредној производњи, додаје Томашевић.

Према речима комерцијалног директора Промиста, нитратно ђубриво је у нашем граду смештено у магацине који су безбедни и томе намењени, а фирма која их увози и њима тргује је свесна катастрофалних последица до којих би могло да дође уколико се овом проблему приступи неодговорно.

013 инфо

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: