ВОДИЧ КРОЗ ЖИВОТ

Промене расположења у пролеће

Дужи дан и све више сунчаних сати благотворно делује на људе

 

Овог месеца почиње пролеће, годишње доба којем се многи радују. Пролеће симболизује почетак живота, природа се буди из зимског сна, све висе је сунчаних дана. Боравак на сунцу поправља расположење и опште здравље код људи. У северним земљама, у којима је број сунчаних дана мањи, људи користе сваки сунчани дан за излазак у природу. Код нас то није изражено у толикој мери зато што има много више дана са лепим временом. Међутим, у последње време и код нас се мења однос према изласку у природу као последица све дужег радног времена које појачава жељу за боравком на отвореном  простору.

Запослени имају дуго радно време, а млади замењују ноћ за дан, што све утиче на расположење, зато што много времена проводе под вештачким светлом. Дужи дан и све више сунчаних сати благотворно делује на расположење. Здрави људи су у пролеће променљивог расположења, али претежно лепог. Понекад се жене онерасположе због повећања тежине која је настала преко зиме, понекад су нерасположени зато што морају да раде, а радије би ишли у шетњу, међутим, генерално, већина осећа оптимизам.

Често се чује да у пролеће има највише заљубљивања, то је управо из жеље да не будемо сами у време кад сви изгледају срећно. Појачана жеља за зближавањем утиче и на понашање, па људи чешће излазе из куће, више се друже. Чим се повећа спољна температуре да баште кафана и ресторана могу да раде, људи проводе много више времена у њима него у затвореном простору.  Боравак у природи и у баштама кафића и ресторана позитивно утиче на расположење, тако да и они људи који немају друштво са којим би изашли треба да изађу сами и сигурно ће се осећати боље него ако остану код куће.

Депресија се користи у жаргону као израз  за лоше расположење што је претерано. Они људи који заиста пате од депресије реагују супротно од здравих људи на појаву пролећа. Људи који болују од депресије, обично им се с пролећа стање погорша, зато што им се тада чини да су сви срећнији од њих. Они мисле како је свима добро осим њима, и њихова туга им тада изгледа још већа.

У мају је често велики број самоубистава управо из овог разлога. Нису само депресивни људи несрећни у пролеће, већ и особе које се осећају усамљено или су болесни, такође су лоше расположени. Они не очекују промену на боље, за њих је долазак пролећа само наставак патње. Било би добро када бисмо обратили више пажње на овакве људе у окружењу и када бисмо им помогли својим присуством, разговором или осмехом да се осећају боље. Дружење са њима би донело свима психолошку добит.

Svetlanka

Пише: Светланка Кнежевић, психотерапеут

Светланка Кнежевић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: