Поводом Националног дана добровољних давалаца крви, 11. маја

Признања најхуманијим појединцима и колективима

Поводом Националног дана добровољних давалаца крви, 11. маја, јуче је у  Културном центру Панчево одржана свечаност на којој су уручена признања даваоцима крви. Захвалнице су добили појединци, али и најуспешнији колективи, који редовно учествују у процесу обезбеђивања резерви крви. На манифестацији су уручене и награде ученицима основних и средњих школа, који су учествовали у ликовном и литерарном конкурсу „Крв живот значи“, у организацији Црвеног крста Панчево.

Свечаност су организовали  Црвени крст Панчево, Служба за трансфузију крви Опште болнице Панчево и Град Панчево.

Резерве крви су током прошле године биле стабилне, захваљујући редовности давања крви добровољних даваоца, и континуираном раду волонтера у организацији акција добровољног давања драгоцене течности, кажу у Служби за трансфузију.

У сали Културног центра додељена су признања за 35 пута дату крв (109 давалаца крви) и за 50 пута дату крв (68 давалаца крви), за 75 пута дату крв (23 даваоца) и за 100 пута дату крв признање је добило пет давалаца крви.

У категорији компанија признање „Широко срце“, добио је колектив ХИП Петрохемије, који је у 2016. години поклонио 801 јединица крви. У категорији средњих школа захвалницу су добили ученици Медицинске школе „Стевица Јовановић“, а титулу најхуманије средине међу насељеним местима понела је МЗ Глогоњ.

Јелена Пешић, начелница Службе за трансфузију и др Радмила Раилић Ристовска, шеф одсека базичне трансфузије, захвалиле су и компанијама: Авиоиндустрија, Телеком и ПТТ, ХИП Азотари, РНП, Јавним комуналним предузећима, Геронтолошком центру, свим насељеним местима која учествују у обезбеђивању крви: Качарево, Банатско Ново Село, Долово, Старчево, Омољица, Иваново, као и сваком појединцу – даваоцу крви.

„Осим честитки свим примаоцима признања, желимо да истакнемо велики допринос који су дале и остале средине: пре свега све средње школе у Панчеву које врло мало заостају у проценту за добитником признања. Више пута смо истицали допринос који у обезбеђивању крви здушно дају средњошколци и студенти у нашем граду. Велико хвала свим ученицима који су дали крв у прошлој календарској години“, рекла је Јелена Пешић.

Она је додала да су резерве крви тренутно стабилне.

У редовној организованој акцији у ХИП Петрохемији 9. и 10. маја сакупљене су 102 јединице крви. То ће обезбедити стабилне резерве крви и надаље, рекла је др Радмила Раилић Ристовска, и позвала све суграђане да наставе да долазе у Службу за трансфузију и да организују акције давања крви у својим срединама.

Прва следећа договорена акција је у МЗ Старчево у уторак,16. маја од 8 до 10 сати.

На свечаности су уручене и награде ученицима основних и средњих школа, који су учествовали у ликовном и литерарном конкурсу „Крв живот значи“, у организацији Црвеног крста Панчево. На такмичењу је учествовало 11 основних и средњих школа, а награђено је 18 ученика. Победнички ликовни радови су изложени у фоајеу Кулутрног центра, а литерерани радови су награђени ученици прочитали пристунима.

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: