Програм Министарства државне управе и локалне самоуправе

Преквалификације у ИТ сектору

У Србији се на тржишту појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Тај број је потребно повећати најмање пет пута

Министарство јавне управе и локалне самоуправе Репубике Ср ЛС)  покренуло је сајт https://www.itobuke.rs/ на којем се сви пунолетни грађани који су завршили средњу школу, могу пријавити за учешће у програму преквалификације у ИТ сектору. Право учешћа немају грађани који тренутно студирају или су завршили више од две године студија на информатичким смеровима (смерови са више од 10 одсто испита из ИТ предмета) на факултетима или вишим школама.

Грађани који студирају или су завршили факултете на смеровима који су имали мање од 10 одсто испита из ИТ предмета могу да учествују у програму. Грађани који су запослени имају право учешћа у програму, уколико тренутно не раде или су радили више од шест месеци на програмерским позицијама у индустрији.

Учесници обуке биће изабрани на основу теста. Тестирање у пилот фази ће бити вршено у два нивоа. Први ниво подразумева да ће потенцијални кандидати радити online тест на сајту за преквалификације, док ће други тест радити у школама у Нишу, Новом Саду и Београду. Пример теста биће објављен на сајту 7 дана пре прве фазе тестирања.

У МДУЛС кажу да ће кључна бити мотивација учесника у обукама, који ће да би били изабрани морати да прођу кроз процес тестирања на два нивоа, такође ће учествовати у плаћању обуке са 100 евра. С друге старне организатори обука ће добити 30 одсто цене обуке само ако се полазници обука запосле на шест месеци.

Како наводе у МДУЛС краткорочни пилот програм обуке осмишљен је са циљем да брзо допринесе понуди талената на тржишту рада и финансиран је од стране Владе Републике Србије у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП). Пројекат се састоји од две фазе –прва је пилот фаза и у њој ће учествовати 100 полазника и бар четири организатора обука, док ће у другој фази, у случају успеха „пилота“, учествовати још 900 полазника.

Јавност ће бити благовремено обавештена о почетку пријављивања за учешће у програму. Више информација се налази на сајту, facebook страници и twitter профилу Министарства државне управе и локалне самоуправе.

ИТ сектор је један од највећих нето извозника у Србији и растао је стопом од преко 10 одсто сваке године, са јаким потенцијалом за будући раст. Тај сектор тренутно запошљава око 20.000 радника, који раде у око 2.200 предузећа. Просечна плата по раднику у ИТ сектору је скоро двоструко виша него у другим привредним гранама . Сваки радник у ИТ сектору доприноси извозу Србије око 20 хиљада евра годишње. Укупно, ИТ радници доприносе око 150 милиона евра годишње у виду пореза и доприноса за здравствено/пензионо осигурање.

Према последњим истраживањима у Србији се на тржишту појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Потребно је повећати тај број најмање 5 пута, на преко 7.000 ИТ радника годишње, како би извозни циљеви били достигнути. Из тог разлога, један од првих пројеката Министарског ИТ Савета је инвестиција у развој како формалног, тако и неформалног образовања.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: