Прекаријат у законској рупи

Десетине хиљада људи у Србији запослено је у „агенцијама за запошљавање“ које их „изнајмљују“ фирмама. Слабо су плаћени, а одмор и боловање могу да сањају. Држава жмури да би привукла инвеститоре, кажу критичари.

За њих нема годишњег одмора, боловања, топлог оброка, трошкова превоза, празника и плаћеног прековременог рада, синдикалног организовања, колективних уговора, па чак ни закона који би регулисао њихов статус. Радници на лизинг, који су у Србију стигли са транзицијом тешко могу да остваре права која имају њихове колеге запослене директно код послодавца, а при том живе у сталном страху да се и такав уговор може прекинути у било ком тренутку.

„То је класичан робовски статус, поготово ако знамо да је у Србији веома тешко наћи посао и питање је – уколико људи одбију – да ли ће касније моћи да се снађу“, прича за ДW Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“.

Колико је људи у Србији ангажовано на тај начин, каже, нико не може да прецизно одговори. Познато је само да се током последње три године број такозваних агенција за изнајмљивање радника удвостручио, а са њима и број радника који су преко таквих агенција ангажовани. Процене се крећу од 80.000 до чак 300.000 радника. „Малтене да нема већег предузећа у Србији, у приватном или државном власништву, које нема одређени број људи који раде преко тих агенција. Држава форсира агенцијско запошљавање, иако је оно противуставно и противзаконито, а податке о томе вешто крије и приказује их као стално запослене“, каже Веселиновић.

Аутор: Сања Кљајић

Опширније на линку: http://m.dw.com/sr/prekarijat-u-zakonskoj-rupi/a-37575932

 

 

Dојче Веле

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: