Пројекат Удружења „За породицу"

Предавања на тему спречавања агресивног понашања код младих у основним школама

Удружење „За породицу“ из Панчева и ове године, уз подршку Градске управе и сарадњу са основним школама, реализује пројекат у циљу спречавања агресивног понашања младих под називом „Превенција агресивног понашања младих“. До сада су организоване радионице са ученицима шестих и седмих разреда у основним школама „Доситеј Обрадовић“ у Омољици, „Гоце Делчев“ у Јабуци и „Свети Сава“ у Панчеву. Обухваћено је преко 400 ученика.

„Пошто се ради о веома значајној и актуелној теми, наишли смо на велику заинтересованост ученика, али и стручних радника у школама. То је прилика да децу упознамо са законским процедурама и поступцима који следе ако се буду агресивно понашали и угрожавали друге, да нагласимо да су одговорни за учињена кривична дела иако нису пунолетни и да им објаснимо васпитне мере и санкције које ће им суд изрећи у таквим ситуацијама“ рекла је Зорица Девић, психолог и координатор пројекта.

Деци су посебно занимљиви примери из праксе, пажљиво су пратили излагања, активно учествовали у вежбама и постављали бројна питања, наводе организатори. Изабран је баш овај узраст када је превенција најпотребнија, јер адолесцентни развојни период носи бројне изазове и ризике од негативних вршњачких утицаја.

Ученицима је подељен и штампани материјал – плакати и флајери са конкретним едукативним порукама.
Постоји потреба да превентивне активности буду ћешће и да обухвате што већи број ученика, посебно када радионице реализују стручњаци из различитих система. Проблем насилничког понашања младих представља комплексан проблем и захтева мултидисциплинарни приступ, закључују организатори.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: