Данас се обележава Дан Европе и Дан победе над фашизмом

Празник мира и јединства

Дан Европе и Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, прослављају се данас, 9. маја широм Старог континента. Слави се мир и јединство у Европи.

Деветог маја 1950. године француски министар спољних послова Роберт Шуман је представио свој предлог креирања организоване Европе. Овај предлог, познатији као „Шуманова декларација“, која се сматра почетком креације онога што је данас познато као Европска Унија.

Његова визија је била да оснује европску институицију која би објединила производњу угља и челика и управљала њоме. Уговор о оснивању таквог тела потписан је нешто мење од годину дана касније. Шуманов предлог сматра се зачетком данашње Европске уније.

Европски покрет у Србији, полазећи од своје мисије – промоција европских вредности, од свог оснивања обележава 9. мај серијом културних активности усмерених ка различитим циљним групама.

Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом у Другом светском рату у Никинцима ће бити одржана војна вежба „Челик“, на којој ће бити приказани најсавременије српско наоружање и војан опрема.

У Панчеву ће истим поводом председник Скупштине града Панчева Тигран Киш, положити венац на спомен обележје Народним херојима у Градском парку са представницима Војске Републике Србије, СУБНОР-а и осталим удружењима грађана.

Од 19 сати, у Кафе клубу „Купе“ представници Центра за унапређење интеркултуралног дијалога „In medias res“ по 11 пут доделиће Pro futuro награде за ширење мултикултуралног и интеркултуралног дијалога.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: