Правилна употреба ауто – седишта за безбедност деце у саобраћају

Пракса показује да многи родитељи уопште не користе ауто – седишта у колима, или их користе неправилно

У Србији је у протеклих десет година у саобраћају погинуло 220 деце, а половина њих је била путник у аутомобилу, пише у брошури Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, намењеној родитељима како би заштитили дете у возилу.

Представници републичке Агенције за безбедност саобраћаја, у сарадњи са Агенцијом за саобраћај Града Панчева и градским Комитетом за безбедност саобраћаја, у Градској управи су одржали обуку о правилном коришћењу ауто – седишта за децу и трибину „Проблем страдања деце у саобраћају“.

„Уочили смо на терену да велики број родитеља не користи правилно дечја ауто – седишта. У Србији је проценат од 40,2 одсто родитеља који користе дечја ауто – седишта, међутим и тај део их у великој мери не користи правилно –  не причвршћују седиште на прави начин у аутомобил, не смештају дете на прави начин у седиште и то су проблеми који не доприносе безбедности“ – навео је Бранко Стаматовић, начелник одељења за локалне самоуправе Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије. Он је истакао да је препорука да дете висине до 150 центиметара буде у ауто – седишту, иако је по закону то обавезно само за децу до 3 године.

Један од проблема јесу и уврежена мишљења да је дете најсигурније ако је током вожње у наручју родитеља, или да ауто – седиште није неопходно на кратким релацијама.

Према подацима из Полицијске управе Панчево, родитељи у Панчеву користе безбедносна седишта, али не довољно, рекао је Срђан Половина из Комитета за безбедност саобраћаја Града Панчева, истакавши да се оваква предавања држе у циљу информисања родитеља и уопште свих учесника у саобраћају о значају правилне употребе ауто – седишта.

Републичка Агенција за безбедност саобраћаја је поклонила 20 ауто – седишта за децу полазницима који су прошли обуку.

 

 

 

Dunja Stojković

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: