Група за слободу медија позива новинаре и грађане да устану против напада, притисака и застрашивања

Позив на протест Новинари против фантома

Скуп је заказан за среду 16. октобра, у 18 сати, испред зграде Владе Србије

Група за слободу медија позива све новинаре и грађане да се солидарно окупе у 18 сати, у среду 16. октобра испред зграде Владе Србије у Немањиној 11 и покажу да неће дозволити да се новинарство и слобода говора протерују из Србије.

Два маскирана нападача убацила су увече, у понедељак 14. октобра, око 500 летака у двориште зграде у којој раде новинари телевизије Н1. На лецима је исписано »Република Србија, довиђења. Добродошли у Луксембург.«, што је сасвим јасна порука да новинари које режим не успева да контролише нису добродошли у Србији, да за њих нема места овде и да би их требало протерати, избрисати, онемогућити, сматрају у Групи за слободу медија.

„Напали су медиј који се најдаље и највише чује кад извештава о ономе о чему режимски медији ћуте, на пример о трговини оружјем по повлашћеним ценама за оца министра полиције и потпредседника Владе, или о хапшењу узбуњивача из Крушика који се усудио да о томе обавести новинаре“, пише у саопштењу.

Напомињу и да се зна шта се догодило кад су се фантоми први пут појавили, пре три и по године у Савамали, те је и та порука сасвим јасна – сравнити са земљом. У овом случају не приватну имовину грађана, него оне који свој посао обављају професионално и постављају новинарска питања, и без обзира да ли ће то бити багер или неки суптилнији и убитачнији метод, а фантоми ће остати заштићени у мрачним ходницима државе, стоји у саопштењу.

„Синоћњи напад фантома на Н1 није ни први, ни једини. Табле, рампе и налепнице са поруком о томе да за новинаре који постављају питања нема места у Србији, појавили су се пре скоро месец дана. Прво по граду, па мало ближе самој редакцији, па још ближе ка улазу, да би синоћ леци били бачени на сам праг новинарима. То је још једна застрашујућа порука – ми смо вам све ближе. Полиција за све то време није успела да уђе у траг фантомима који шаљу претеће поруке. Ко штити фантоме који кидишу на новинарске редакције?

Фантоми који су рушили Савамалу, рушећи законе ове земље, нису откривени и процесуирани. Зато су се вратили, охрабрени да, без икаквих последица, могу да дођу на праг новинарске редакције и конкретизују атмосферу линча којој су изложени професионални медији. Према Бази напада на новинаре, коју води НУНС, до краја септембра ове године је забележено 89 инцидената. Ови напади догађају се као логична последица организоване хајке коју инспирише врх власти потпомогнут таблоидима“.

Група за слободу медија, коју чини преко 200 организација и појединаца из медијског и невладиног сектора, најоштрије осуђује ове нападе, притиске и застрашивање. Захтевају да надлежне институције хитно учине све да се открију фантоми који насрћу на Н1, али и њихови налогодавци. Захтеваји и да највиши државни званичници престану да вређају и дискриминишу независне медије и новинаре и креирају атмосферу линча у којој ниједан независни новинар није сигуран.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: