Неискоришћени туристички потенцијали Тамиша

Повратак на реку-пешачење, бициклизам, посматрање птица, спортски риболов…

Кроз пројекат „Еко Тамиш-нови туристички производ“ биће унапређена инфрастуктура на обали, али и знање заинтересованих страна у туризму

Катамаран, кануи, бицикли за изнајмљивање, осматрачница за птице, бициклистичке стазе, простор за спортски риболов и бројни мобилијар (клупе, столови, мостићи, канте за отпатке, инфотабле, путокази…), требало би да се нађу на панчевачкој обали Тамиша, и то након завршетка осамнаестомесечног пројекта „Еко Тамиш-нови туристички производ“.

Реч је о пројекту у оквиру Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија и финансира га Европска унија у оквиру инструмената за предприступну помоћ (ИПА II). Он је представљен у среду, 6.септембра, у Привредној комори у Панчеву, којој су присуствовали и румунски партнери.

Пројекат је започет у јуну и до сада су расписане јавне набавке за извођаче радова, а ускоро се очекује да буду потписани и уговори. Како је објаснио Драган Босиљ, в.д. директора РПК Јужнобанатског управног округа, пројекат обухавата читав ток реке Тамиш, од извора до ушћа у Дунав, што износи око 350 километара.

„Општи циљ пројекта је да допринесемо економском и социјалном развоју читавим током Тамиша, јер је та река жила куцавица Баната. Ако поспешимо економски развој у приобаљу, мислимо да ћемо поспешити економски развој у читавом Банату“, истакао је Босиљ.

Борислав Вулић, пројект менаџер из Покрета горана Панчево, који је водећи партнер на пројекту објаснио је да ће нови туристички производ бити развијен, упаређен, промовисан и одржив. Он је додао да ће се наредних два и по месеца радити на изради студије, румунске и српске, која ће затим бити обједињена у један документ.

„Током зиме чека нас обиман посао да на терену одредимо тачна места за постављање мобилијара, који ће бити предат на коришћење локалним самоуправама. У плану је и израда електронског водича“, рекао је Вулић.

Задатак Асоцијације „Милтонија“ из Темишвара, биће према речима Сузане Стојановић, представнице те асоцијације, израда студије и организовање обука за скоро 400 људи из различитих циљних група. У том послу ће им помоћи и Привредна комора, а све у циљу подизања свести, унапређења знања у сектору туризма и пружања квалитетније услуге.

Делија Барбу, из Асоцијације за промоцију туризма и развој из Темишвара оценила је да су туристички потенцијали реке Тамиш, како у Румунији, тако и у Србији мало искоришћени, те да ће овај пројекат допринети развоју туризма.

Вредност пројекта је милион евра, а 15 одсто од те суме морају да обезбеде државе учеснице програма. И док Румунија тај део добија аутоматски од државе, у нашој замљи суфинансирање још није обезбеђено – координатори програма очекују да тај новац стигне из републичког, покрајинског или локалног буџета.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: