Светски дан Рома, 8. април

Повереница Јанковић: Ромска заједница готово невидљива

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је данас свим Ромима и Ромкињама у Србији њихов дан, Светски дан Рома, и истакла да је и овај 8. април прилика да се укаже да су припадници ромске националне мањине и даље дискриминисани и маргинализовани.

Тим поводом, представљен је пројекат Ромска платформа Друштва Рома Зајечара и Удружења ромских студената из Новог Сада, чији је циљ прикупљање и праћења случајева дискриминације и насиља над Ромима. На сајту romskaplatforma.rs налазе се образац за пријаву дискриминације, примери успешно решених случајева дискриминације, као и теме везане за положај Рома.

Ово је један од начина на који институција жели да подсети да ромска заједница не живи само у Београду већ широм Србије, и да је скоро свуда готово невидљива и суочена са различитим ускраћивањима права, због чега снажно подржавамо активности које ће допринети бољој заштити, као и организације које у својим заједницама истински посвећено раде на унапређењу положаја Рома“, нагласила је Јанковић.

Према њеним речима, поред ефикаснијег и интензивнијег рада надлежних, томе може да допринесе свако од нас, чиме заједнички даље градимо друштво хуманости, равноправности и толеранције у коме се сви залажу за уважавање и својих и туђих људских права.

Поводом Светског дана Рома и обележавања 50 година ромског активизма у свету, повереница је учествовала на Јавном слушању у Народној скупштини Србије, а говориће и на Свечаној академији у Народном позоришту под називом „Роми који су учинили свет бољим местом“, коју Повереник за заштиту равноправности заједнички организује са министарством културе и информисања, министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, националним саветом ромске националне мањине и организацијама Интеграција Рома – Савет за регионалну сарадњу и Удружење Ромаг.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: