Синдикати обележавају 1. мај протестном шетњом

Повећати зараде и смањити неједнакост међу запосленима

Два века касније захтев за „три осмице“ и даље актуелан

Протестном шетњом у понедељак, 1. маја, у подне, на Тргу Николе Пашића, у Београду два велика синдиката обележиће Међународни празник рада.

Протест организују Савез самосталних синдиката (СССС) и Уједињени грански синдикати „Независност“ како би исказали своје захтеве.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић рекао је за Бету да је неприхватљиво да радници у свим трговинама раде за 1. мај, државни празник који треба да буде нерадан и да нигде у Европи радници тог дана не раде.

Он је објаснио да је просечна плата у Србији једна од најнижих у Европи и да су услови рада можда и најтежи у целој Европи.

Према речима Зорана Стојиљковића, председника УГ „Независност“ порука носиоцима власти биће да је потребно повећати зараде и смањити неједнакост међу запосленима.

„Опште расположење међу запосленима и синдикалитима је такво да је нажалост два века касније захтев за „три осмице“ – осам сати рада, осам сати одмора и осам сати слободних активности укључујући и образовање – ужасно актуелан. Са овом перекаризацијом рада ми имамо несигурно, неизвесно, нестабилно планирање егистнеције, у ситуацији где људи раде два или три посла да би пристојно живели. То је постао проблем тзв. креативне индустрије“, каже за Панпрес Стојиљковић.

Цео интервју са професором Зораном Стојиљковићем прочитајте у понедељак, 1. маја на порталу Панпрес.

Бета, Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: